Ga naar de inhoud
Wet-Ass Pussy

Top-10 TikTok-hits vol grove teksten: 'Niet kindvriendelijk'

Lerares Liesbeth schrijft de tekst van de hit WAP op het schoolbord Beeld © EditieNL

TikTok heeft de top-10 populairste liedjes op de app bekendgemaakt. Die telt veel nummers met songteksten die niet bepaald kindvriendelijk zijn. Is het erg dat kinderen hier op jonge leeftijd mee geconfronteerd worden en de liedjes zelfs meezingen?

Geen TikTokker zal dit jaar het liedje WAP gemist hebben. Het nummer van Cardi B was met het bijbehorende dansje een grote trend op de app. Maar onschuldig is de boodschap van WAP, dat staat voor 'Wet-Ass Pussy', niet. Een greep uit de songtekst:

Now shawty say she wanna suck on the tip

I'm 'bout it, baby, I want all four of your lips

Now from the top, make it drop, that's some wet-ass pussy

Now get a bucket and a mop, that's some wet-ass pussy

(…)

Whores in this house, there's some whores in this house

De
Lees ook:
De grootste hits op TikTok dit jaar: Bella Poarch en skaten met cranberrysap

Hetzelfde geldt voor andere nummers in de top-10, zoals Tap In van Saweetie ('Lil' waist, fat ass, bitch, tap in') en The Box van Roddy Ricch ('She suckin' on dick, no hands with it').

Engelse teksten

Liesbeth van Damme is lerares Engels op een middelbare school in Berkel-Enschot. "Deze teksten lijken me niet geschikt voor jonge kinderen", zegt ze tegen EditieNL. "Maar ik denk dat ze het ook niet allemaal begrijpen. Sommige wel, als ze wat ouder zijn."

Zolang ze de betekenis niet kennen hoeven dit soort liedjes niet schadelijk te zijn, denkt hoofdredacteur Hilde Tholen van Ouders van Nu. "Mijn kinderen spreken bijvoorbeeld nog geen woord Engels. Ik zie wat dat betreft meer gevaar in grove Nederlandse hiphop."

TikTok
Lees ook:
TikTok gaat samenwerken om minderjarige gebruikers te beschermen

Maar dat kan anders zijn als de kinderen ouder zijn en er wel iets van begrijpen. "Ik raad ouders aan om eens over de teksten te praten met hun kinderen. Vraag of ze weten wat zo'n liedje betekent. Maar ga er niet al te veel bovenop zitten."

Drank & Drugs

Tholen vindt het niet gek dat juist dit soort liedjes zo populair is. "Kinderen voelen dat er iets stouts aan de hand is. Dat was een paar jaar geleden ook zo met het nummer Drank & Drugs. Daar was toen ook een discussie over gaande."

De top-10 liedjes op TikTok

  1. Savage Love (Laxed – Siren Beat) – Jawsh 685 & Jason Derulo
  2. Savage’ Remix (feat. Beyonce) – Megan Thee Stallion
  3. OUT WEST’ (feat. Young Thug) – JACKBOYS, Travis Scott
  4. WAP (feat. Megan Thee Stallion) – Cardi B
  5. Say So – Doja Cat
  6. Tap In – Saweetie
  7. The Box – Roddy Ricch
  8. Rags2Riches (feat. ATR Son Son) – Rod Wave
  9. Supalonely (feat. Gus Dapperton) – BENEE
  10. What You Know Bout Love – Pop Smoke

Ze vindt dat TikTok een groot deel van de verantwoordelijkheid draagt. "Een kijkwijzer en luisterwijzer lijken mij een goed idee. Zodat er bij een filmpje vermeld wordt dat het niet geschikt is tot een bepaalde leeftijd. Daar los je alleen niet alles mee op. Want veel kinderen zitten op het account van hun ouders."

Schadelijk

Volgens Peter Nikken, hoogleraar Mediaopvoeding, is het moeilijk te zeggen of deze liedjes schadelijk zijn voor een kind. "Het hangt af van de taalvaardigheid van de kinderen en of ze er zelf iets achter zoeken. Soms vinden kinderen een liedje gewoon leuk vanwege de melodie. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat kinderen op deze manier Engels leren", zegt hij tegen EditieNL.

TikTok
Lees ook:
TikTok gaat waarschuwen voor video's met lichtflitsen

Uit verschillende studies blijkt dat de schade meevalt. "De kinderen beginnen door dit soort liedjes niet zelf heel vroeg aan de drank of seks. Maar die studies gingen wel over oude LP's."

Ontwikkelingsfase

Het hoort volgens Nikken ook een beetje bij de ontwikkelingsfase. "Ze creëren hun eigen domein. Kinderen willen deze emoties beleven en delen met vrienden en vriendinnen. Vroeger deed je dat met spijkerbroeken en lang haar. Nu doe je het met apps met muziek en dansjes. Maar het moet natuurlijk wel passen bij de leeftijd van het kind. Ik kan me voorstellen dat ouders soms willen ingrijpen."

Bekijk hier de video:

02:07