Pakjesavond

Bezorgdrukte dit jaar nog groter: zo zet je extra vaart achter je pakketje

05 december 2020 15:00 Aangepast: 05 december 2020 18:30
Bij het afhaalpunt van supermarkt Boon's kwamen de afgelopen dagen dubbel zoveel pakketjes binnen als normaal Beeld © EditieNL

Komen de sinterklaascadeaus wel op tijd voor Pakjesavond? Door de coronamaatregelen is de Sint niet in de winkel gaan shoppen, maar zijn veel cadeaus online besteld. Dat zorgt voor topdrukte bij de vervoerders. Hoe vergroot je de kans dat jouw bestelling op tijd geleverd wordt?

Webwinkels doen hard hun best om alle sinterklaascadeaus op tijd af te leveren. Bol.com heeft er zelfs speciale maatregelen voor ingelast. Zo krijgen pakketjes binnen bepaalde categorieën voorrang. Bordspellen, LEGO en knutselspullen worden sneller verzonden.

Drukte

Supermarkt Boon's Markt, dat een afhaalpunt voor pakketjes bevat, komt om in de pakketjes. "De afgelopen dagen hebben we het dubbele aantal pakketjes binnengekregen. Ons normale opslaghok is helemaal vol, dus we hebben de pakketten in het pandje hiernaast opgeborgen", vertelt de filiaalmanager aan EditieNL,

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sint zat te denken.... 'Wat rijmt er op corona?'

Wil je er zeker van zijn dat dat je pakketjes op tijd zijn, dan kun je volgens transportmanagementsysteem Wuunder het best kiezen voor de vervoerders DHL Express, TNT of UPS. "Je betaalt dan wel iets meer", zegt directeur Jeroen Gehlen. "Maar zij hebben veel minder last van de drukte dan PostNL."

Drukker dan vorig jaar

PostNL verwerkte vorig jaar tijdens de feestdagenpiek een miljoen pakketjes per dag. Dit jaar rollen er al dagenlang 1,5 miljoen over de sorteerband. Bij DHL ging het vorig jaar tijdens de piek dagelijks om 650.000 pakketten. Dit jaar zijn het 1,2 miljoen.

Grote webwinkels

Als je een pakketje bestelt bij een grote webwinkel waar al een groot vervoersbedrijf zoals PostNL aan gekoppeld zit, dan kun je vaak niets meer doen om het pakketje sneller te laten bezorgen. "Als het eenmaal in de pijpleiding zit, kun je er niets aan veranderen. Je kunt het dan niet sneller via een andere vervoerder laten bezorgen", zegt Gehlen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PostNL kan pakjesdrukte weer niet aan, webwinkels en klanten de pineut

Bij Wuunder is dat anders. Daar kan de consument per vervoerder zien wat de levertijd is. Tussendoor kan nog geswitcht worden van vervoerder. "Je betaalt wat meer, maar je hebt meer in vloed op de bezorging en de levertijd. Bij sinterklaaspakketjes is de urgentie nog relatief beperkt, maar bij medicijnen is de prioriteit veel hoger."

Capaciteitsprobleem

Dat sommige pakketjes niet op tijd geleverd kunnen worden, komt volgens Gehlen niet doordat de vervoerders te laat of langzaam zijn. "Het zijn gewoon te veel pakketjes. Je hebt locaties nodig om die allemaal te kunnen verwerken. Er zit een grens aan het aantal pakjes dat door een sorteercentrum kan. PostNL werkt bijvoorbeeld met rolcontainers. Als die op zijn, zijn die op. En denk ook aan bussen, sorteerbanden en dockdeuren. Het zijn allemaal capaciteitsproblemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore