Ga naar de inhoud
Kweekvlees

Gekweekte kipnuggets op het menu in Singapore: wanneer volgt Nederland?

Mark Post werkt al jaren aan de ontwikkeling van de kweekvleesburger Beeld © Mark Post

In Singapore kun je binnenkort zomaar gekweekte kipnuggets op de menukaart tegenkomen. De eilandstaat is de eerste plek op de wereld waar kweekvlees wordt toegestaan. In Nederland moeten we er nog even op wachten. "We willen volgend jaar een aanvraag doen bij de Europese voedselautoriteiten."

In Singapore kunnen mensen binnenkort daadwerkelijk kipnuggets eten die in een laboratorium gemaakt zijn. De voedselautoriteit van de eilandstaat heeft groen licht gegeven voor het kweekvlees van het Amerikaanse bedrijf Eat Just.

Grote stap

Dat is een grote stap, zegt Mark Post van Mosa Meat, een Nederlands bedrijf dat kweekvlees ontwikkelt. "Wij willen volgend jaar een aanvraag doen bij de Europese voedselautoriteiten. Op z’n vroegst zal er over twee jaar goedkeuring zijn", zegt hij tegen EditieNL.

'Slachtvrije'
Lees ook:
'Slachtvrije' hamburger nadert: weer miljoenen voor Hollands kweekvlees

Post werkt inmiddels twaalf jaar aan de productie van een kweekvleesburger. "Het gaat heel goed. Het is inmiddels een bedrijf waar dagelijks 65 mensen keihard werken. Wij focussen op rundvlees, omdat een koe meer belastend is voor het milieu dan bijvoorbeeld een varken.”

Voor de productie wordt een koe in de bil geprikt om een stukje spier weg te nemen. "Daaruit halen we een stamcel en die laten we groeien. De cellen kunnen zichzelf vermenigvuldigen. Zo kunnen we uiteindelijk duizenden kilo’s kweekvlees van maken."

Geen keuze

De voornaamste prioriteit van Mosa Meat is de voedselzekerheid en het milieu. "Er zullen zeker boeren zijn die hier niet blij mee zijn. En mensen die het niet zo aantrekkelijk vinden dat ons vlees straks uit een lab komt", zegt Post. "Maar ik vrees dat we geen keus hebben. Onze veeteelt is op de lange duur onhoudbaar.”

Nederland

Onderzoekers van de Wageningen University & Research hebben onlangs onderzocht hoe Nederlanders denken over alternatieven op vlees. "Over kweekvlees klonken ze positief. Ze zijn zeker van plan het te kopen", vertelt onderzoeker en expertiseleider Consumentengedrag Marleen Onwezen aan EditieNL.

Miljoeneninvestering
Lees ook:
Miljoeneninvestering voor Nederlandse kweekvleesburger

Als we het specifiek hebben over een kweekburger, dan staan mensen daar zelfs positiever tegenover dan tegenover andere alternatieven, zoals een plantaardige burger. "Dat komt doordat een kweekburger heel erg lijkt op vlees. Mensen willen graag een alternatief dat lijkt op wat ze kennen. Plantaardige alternatieven staan verder van de mensen af."

Onwezen vindt dat een interessant gegeven. "Zeker omdat mensen kweekvlees nog niet hebben geproefd."

Nadruk op technologie

Uit haar nieuwe studie blijkt dat framing een grote rol speelt bij onze mening over kweekvlees. "In de communicatie rondom kweekvlees wordt veel de nadruk gelegd op de technologische ontwikkelingen. Dat werkt averechts. Dat vinden mensen eng en daardoor kiezen ze eerder echt vlees in plaats van kweekvlees."

Ze vindt dat de focus meer moet liggen op het natuurlijke aspect. "We moeten de aandacht vestigen op het feit dat er geen dier voor geslacht hoeft te worden. Dan staan mensen juist positiever tegenover kweekvlees."

Bekijk hier de video:

01:57