Ga naar de inhoud
NS schrapt pakket

Geen kerstpakket? 'Juist dit jaar extra belangrijk'

Bart Poierrié van kerstpakketten.nl Beeld © EditieNL

Medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen krijgen dit jaar geen traditioneel kerstpakket. Het bedrijf zou hierdoor tonnen kunnen besparen. Maar het personeel is er niet blij mee. Hoe belangrijk is een kerstpakket?

Geen doos met paté en zakjes oploschocolademelk voor de werknemers van de NS dit jaar. Het bedrijf schrapt – wegens bezuinigingen – het traditionele kerstpakket dit jaar, medewerkers krijgen een alternatief bedankje. Een onbegrijpelijke keuze volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels. "Een kerstpakket is heel belangrijk, daar moeten ze niet mee stoppen. Je kan mij niet vertellen dat er niet ergens anders op bespaard had kunnen worden."

NS
Lees ook:
NS schrapt kerstpakket: bespaart 'tonnen', maar personeel boos

Het is volgens hem juist dit jaar belangrijk om mensen te bedanken. "Je moet je medewerkers belonen, ze hebben het hele jaar hard gewerkt, en vanuit huis. Dan is het krijgen van een kerstpakket juist het moment om de saamhorigheid terug te brengen."

'Geen beter moment'

"Er is geen beter moment om een kerstpakket te geven dan juist dit jaar."

Alex
Lees ook:
Alex heeft kerstpakkettenbibliotheek in de voortuin

Bart Poierrié directeur bij Kerstpakketten.nl is momenteel druk met de 200.000 kerstpakketten die dit jaar aan het MKB worden gegeven.  "Omdat werknemers nu niet naar kantoor kunnen komen is het geven van een kerstpakket dé kans voor de werkgever om zijn waardering uit te spreken", zegt hij tegen EditieNL. "Het is een schouderklopje wat mensen nu toch willen krijgen."

Bedrijven kiezen dit jaar vooral voor thema's waarbij gezelligheid thuis centraal staat. "Spelletjespakketten of pakketten om thuis een borrel te organiseren zijn populair dit jaar." Volgens Wessels zou de NS daar ook op kunnen inspringen. "Je hoeft geen duur pakket te geven, maar je moet wel iets doen om mensen te herenigen. Voor mijn part organiseren ze een online-borrel. Dat kan ook hele leuke dingen opleveren. Dit is het moment dat je niet mag missen als werkgever."

Alternatief bedankje

Medewerkers van de NS krijgen binnenkort een alternatief bedankje thuisbezorgd. Een woordvoerder van NS liet aan RTLZ weten dat er wel een alternatief, goedkoper eindejaarsgeschenk komt. "Maar in een andere vorm dan wat onze medewerkers van voorgaande jaren gewend zijn. Juist in dit turbulente jaar willen we waardering uitspreken naar collega's." Hoeveel het eindejaarsgeschenk waard is kon de woordvoerder niet zeggen.

Bekijk hier de video:

02:03