Ga naar de inhoud
Lengte van een film

Snel afgeleid? Uitgever komt met boeken die je in 1,5 uur uit hebt

Heb jij genoeg concentratie om een boek uit te lezen? Beeld © Getty Images

Krijg jij met moeite de achterkant van een melkpak gelezen zonder afgeleid te raken? Kijk jij liever een serie dan dat je een dik boek leest? Voor iedereen die zich hier in herkent heeft uitgever Haye van der Heijden iets bedacht. Hij komt met boeken die je in anderhalf uur uit kunt lezen.

"Veel mensen – met name jongeren – vinden lezen niet leuk", zegt Van der Heijden tegen EditieNL. "Ze moesten voor hun examenlijst boeken lezen waar niet doorheen te komen was. Wie wordt er nou vrolijk van achthonderd pagina's middeleeuwse literatuur?"

Stereotypes
Lees ook:
Stereotypes in kinderboeken: 'Elk kind moet zichzelf kunnen herkennen'

En daar is het volgens hem voor veel mensen misgegaan. "Daardoor bingen ze nu liever een serie op Netflix dan dat ze een boek lezen." Maar niet alleen het 'moeilijke-boekentrauma' is een reden om niet te lezen. Ook hebben ze volgens de uitgever niet meer de concentratie voor een dik boek. "Toch wil ik deze groep mensen weer aan het lezen krijgen met boeken die qua lengte even lang zijn als een film."

Verslaafd aan prikkels

Hij brengt daarom boeken uit die 110 of 120 pagina's lang zijn. Toch denkt geheugentrainer Mark Tigchelaar niet dat dit de oplossing is om de concentratie te verbeteren. "Door kortere boeken te gaan lezen zal je spanningsboog alleen maar korter worden. We zijn namelijk verslaafd aan prikkels", zegt hij tegen EditieNL.

"Even Instagram openen om te kijken of je nog een nieuw berichtje hebt. Onze hersenen zijn er verslaafd aan en als je aan die verslaving toegeeft krijgen je hersenen een beloning in de vorm van dopamine."

'Plus 5 methode'

Hoe vaker je dus wordt afgeleid, hoe verslaafder je eraan wordt. "Daardoor wordt de spanningsboog alleen maar korter." Gelukkig zijn er wel methoden om je concentratie te verbeteren. Hij legt uit: "Zet bijvoorbeeld een kwartiertje alles uit. Ga even wandelen zonder telefoon of kijk een tijdje uit het raam." 

Serie
Lees ook:
Serie maakt vrouwenschaken stoer: 'Jongens dachten dat ik slechter was'

Als dat niet lukt kun je ook de 'Plus 5 methode' toepassen. "Heb je de drang om even op je telefoon te kijken? Stel dat dan vijf minuten uit. Zo train je jezelf om niet direct in te gaan op behoeften en daardoor kun je je uiteindelijk langer concentreren.  

Bekijk hier de video:

02:12