Ga naar de inhoud
Tips van de kapper

Zelf je haar knippen: 'Zorg voor een goede tutorial en kappersschaar'

Juultje van Raaij knipte tijdens de eerste lockdown voor het eerst haar eigen haar Beeld © EditieNL

George Clooney knipt al 25 jaar zijn eigen haar. Dat vertelde hij zondag in het tv-programma CBS Sunday Morning. En zeg eerlijk, dat doet hij niet onverdienstelijk. Kunnen we dit zelf ook?

Clooney gebruikt voor het knippen van zijn haar een 'Flowbee'. Dat is een tondeusesysteem met een slang dat er een beetje uitziet als een stofzuiger die je haar opeet. Het apparaat stamt uit de jaren '80 en is in Nederland helaas niet meer verkrijgbaar. Maar er zijn wel andere methodes die je kunnen helpen om jezelf een strak kapsel aan te meten.

Juultje van Raaij weet er alles van. Zij heeft tijdens de eerste coronagolf, toen de kapsalons gesloten waren, haar eigen haar geknipt. "Het leek me altijd al wel leuk om zelf te proberen, dus dit was mijn kans. Ik hoefde de periode erna toch weinig mensen te zien", zegt ze tegen EditieNL. Ze maakte er een video van en plaatste die op haar YouTube-kanaal.

Ze heeft er een flink stuk afgeknipt. "Ik was al een tijdje aan het twijfelen wat ik wilde met mijn haar. Ik ben er nooit tevreden mee maar ik durf het ook nooit kort te knippen. Maar dat heb ik toen toch gedaan, zonder het iemand in mijn familie te vertellen."

Tutorials

Als voorbereiding heeft Juultje verschillende tutorials gekeken. "Die heb ik door elkaar heen gebruikt. Het is wel korter geworden dan gepland, want ik wist tijdens het knippen nog niet zo goed waar ik heen wilde. Ik ging op een gegeven moment over op mijn eigen gevoel. Na twee weken heeft de kapper het weer bijgeknipt en ze vond het meevallen hoe slecht het was."

Zo
Lees ook:
Zo föhn je je haar zoals de kapper dat doet

Juultje zou het zo nog eens doen. "Dan word ik er ook getrainder in." Haar tips voor andere mensen die het ook willen proberen: "Zorg dat je een goede tutorial hebt en pas op dat je er niet direct te veel van afknipt. Je moet namelijk nog veel bijknippen. Dus begin niet te enthousiast. En gebruik een kappersschaar."

'Doe het niet'

Laura van Kolk is haarstylist en schreef Het Haarknip Boek waarin ze haar beste kniptips deelt. "Maar dat is in principe bedoeld voor beginnende kappers, niet voor mensen die hun eigen haar willen knippen", zegt ze tegen EditieNL.

60
Lees ook:
60 miljoen views voor harsende kapper Renaz uit Boxmeer

Haar allereerste advies voor mensen die zelf hun haar wil knippen: "Doe het niet. Ga naar de kapsalon. Het is niet eenvoudig. Vooral als je een kort kapsel hebt, zoals veel mannen. Ik vind het echt knap als dat je lukt."

Kniptips

Wil je toch graag je zelf aan de slag, dan is er een aantal punten om op te letten. "Nat haar is langer dan droog haar. Houd daar rekening mee", aldus Van Kolk. Ze adviseert om altijd gebruik te maken van een kappersschaar, een kam en een goede spiegel. "Pas wel op voor vingers en oren."

Knip je lang haar? Je kunt het best inknippen in plaats van een rechte lijn knippen." Op de foto's hieronder kun je het verschil zien.

Heb je een korte coupe? Investeer dan in een goede tondeuse. "Die trekt tenminste niet de haren uit je hoofd en is gebruiksvriendelijker." Ook raadt ze aan om altijd op de symmetrie te letten. "Voor je oren moet wel lukken, maar de achterkant is een ander verhaal. Gebruik daar een goede spiegel voor."

Vind je het knippen toch nog spannend? Dan kun je eerst een effileerschaar gebruiken: een schaar om uit te dunnen. "Daarmee knip je niet meteen alles weg."

Bekijk hier de video:

02:12