Eponiem

Vogelaarwijk, Balkenendenorm en Prins Bernhard-belasting: de naam zegt genoeg

30 november 2020 16:04 Aangepast: 30 november 2020 18:29
Prins Bernhard Jr. Beeld © ANP foto

Prins Bernhard is niet blij met de – door de PvdA gekozen – term 'Prins Bernhard-belasting'. De partij bedoelt daarmee inkomstenbelasting die pandjesbazen betalen over huurinkomsten wanneer ze vijf of meer woningen bezitten. De belasting wordt zo genoemd omdat de prins honderden panden zou hebben. De term is hierdoor meteen herkenbaar.

Prins Bernhard komt met deze naam in een lange rij bekende personen wiens naam aan een woord is gekoppeld. Denk aan de Balkenendenorm, Vogelaarwijk, een Tokkiebuurt of Melkertbaan.

"Dit is een typisch voorbeeld van een eponiem", legt Ton den Boon hoofdredacteur van de Van Dale uit. Het is een woord of benaming dat is afgeleid van een persoon, een zaak of een plaats. Het wordt gebruikt om een bepaalde term kracht bij te zetten, doordat een eponiem vaak een aansprekend voorbeeld is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prins Bernhard niet te spreken over 'prins Bernhard-belasting'

In het geval van Prins Bernhard is de term waarschijnlijk door de PvdA bedacht om er een soort afgunst mee op te wekken, denkt Den Boon. "Hij bezit honderden panden en is erg rijk. Hij staat dus als het ware model voor de pandjesbazen, het type rijke mensen waar deze belasting voor is bedoeld. Dat wekt toch een soort afgunst, dat is waarschijnlijk ook het doel van de PvdA."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Projecten Vogelaarwijken hadden geen zin, resultaten erg mager

De betekenis van een eponiem blijft aan de betreffende persoon kleven. Maar het is wel meteen duidelijk waar het over gaat. Zo kent iedereen de term Vogelaarwijk nog. Nienke Bruinsma is bewoner en voormalig lid Buurtonderneming van Vogelaarwijk Woensel-West. Ondanks de negatieve lading zag zij er de voordelen van in.

Nienke Bruinsma Nienke Bruinsma

"In 2007 werd Woensel-West in Eindhoven een Vogelaarwijk. Dat was aan de ene kant natuurlijk niet leuk, want het is nooit leuk om achterstandswijk genoemd te worden. Maar voor de bewoners kwam er daardoor wel extra geld beschikbaar vanuit de overheid."

Investeren

De stempel die de negatieve naam erop drukte bleek positief uit te pakken voor de bewoners. "Door het geld wat er beschikbaar kwam is er veel veranderd op het gebied van onderwijs. Er werd geïnvesteerd in naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding en taallessen. Nu is het zelfs zo dat gezinnen met jonge kinderen in deze wijk willen wonen vanwege de kwaliteit van het onderwijs."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore