Zondag en maandag op RTL 4

Geluk? Ewout draaide docu over Nicky Verstappen toen Jos B. in het spel kwam

28 november 2020 16:37 Aangepast: 28 november 2020 18:41
Ewout Genemans was erbij toen de politie Jos B. op het spoor kwam Beeld © EditieNL

Een plotselinge doorbraak in een misdaadzaak, het is de droom van iedere documentairemaker. Het overkwam Ewout Genemans in de documentaire over de zaak Nicky Verstappen. Hij was bij het onderzoek van de politie aanwezig en werd samen met zijn cameraman in het geheim betrokken.

Voor een documentairemaker klinkt het bijna te mooi om waar te zijn. Erbij zijn wanneer een politieonderzoek na 22 jaar wordt opgelost. Ewout Genemans had dit geluk. Hij maakte een documentaire over de zaak Nicky Verstappen op het moment dat de politie veroordeelde Jos B. op het spoor kwam. Maar kun je het wel geluk noemen?

Hier is Genemans in gesprek met de ouders van Nicky Verstappen Hier is Genemans in gesprek met de ouders van Nicky Verstappen

"Het is denk ik meer geluk dan wijsheid", zegt Ewout Genemans tegen EditieNL. "Je hebt wel een plan van tevoren maar de beste dingen die gebeuren zijn de dingen die niet in het plan staan."

Geluk

Genemans koos ervoor om het onderzoek in de zaak Nicky Verstappen te volgen omdat hij zelf de zaak heel interessant vond en dacht dat het publiek dat ook zou vinden. Maar dat er juist op dát moment een verdachte boven tafel kwam had hij niet kunnen voorzien. "Soms heb je geluk. Maar ik heb ook heel veel projecten waarbij we niet zoveel geluk hebben en daar hoor je nooit iets van, die gaan er ook niet komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reactie ouders Nicky op vonnis Jos B.: 'We hebben een dader, daar zijn we toch blij mee'

Zondag en maandag is de documentaire te zien op RTL 4. Daarin volgt Genemans het politieteam dat het DNA-verwantschapsonderzoek is gestart. Als blijkt dat er een match is, is Genemans er met zijn cameraploeg bij. Een eurekamoment voor de documentairemaker, maar vooral voor de politie en nabestaanden. "Je zit op dat moment zo diep in de zaak, je leeft zo mee met de familie dat we op dat moment vooral heel blij waren voor hen. We waren op dat moment meer met de zaak bezig dan met onze documentaire."

Bijzonder

Pas toen hij de beelden ging bekijken besefte Genemans waar hij getuige van was geweest. "Op het moment zelf is het gewoon 'go with the flow'. Maar toen ik het terugkeek besefte ik pas hoe bijzonder het was."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore