Vuurwerkverbod

Ballonnen als alternatief voor vuurwerk: 'Toch lekker knallen'

27 november 2020 18:53 Aangepast: 27 november 2020 18:59
De 100.000-klapper van Ronald Beeld © EditieNL

De 100.000-knaller, de nitraatbom of de coronaknaller. We hebben het niet over vuurwerk, maar over ballonnen. Klappende ballonnen kunnen zoveel lawaai maken dat ze volgens ondernemer Ronald Kieftenbeld uit Heino een goed alternatief zijn voor vuurwerk. EditieNL testte het uit.

"Het begon eigenlijk als een grap. Het idee ontstond toen we een ballonnenboog kapot maakten", vertelt Ronald aan EditieNL. Normaal gesproken werkt hij als ballonnendecorateur. Door de coronacrisis heeft hij een slecht jaar achter de rug.

"Ik kwam op het idee om ballonnen te gebruiken als alternatief voor het vuurwerkverbod, omdat die natuurlijk een enorme knal geven."

Plankje met spijkers

En zo ontstond het idee om een streng ballonnen aan elkaar vast te maken. Er zit een touwtje aan, waarmee je de streng door een plankje met spijkers erin trekt. Op die manier kun je de ballonnen snel achter elkaar laten knallen.

Er zijn verschillende varianten bedacht, die met een knipoog vernoemd zijn naar vuurwerk: er zitten namelijk niet echt 100.000 ballonnen aan de 100.000-knaller. Ze zijn op bestelling te koop bij de plaatselijke bouwmarkt Hubo, Ronald blaast ze dan op. "Ze zijn er in alle kleuren van de regenboog, en mensen kunnen zelf bepalen hoe groot ze ze willen hebben", vertelt Ronald.

De bouwmarkt werkt maar al te graag mee. Normaal gesproken verkopen zij vuurwerk. "We willen Ronald graag helpen, hij werkt in de entertainmentbranche en heeft het zwaar te voorduren gehad vanwege alle coronamaatregelen. Hij kwam bij ons en we vonden het een leuk idee, dus zijn we gaan samenwerken", zegt Emiel Willemsen van de winkel. "We delen niet mee in de winst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwerkfanaat Ruben wil blijven knallen: 'Nee, ik heb geen begrip voor verbod'

Dat de ballonnen veel ruimte in gaan nemen, vindt Willemsen alleen maar mooi meegenomen. "Op die manier kunnen wij onze winkel ook een beetje opvrolijken", zegt hij. Er zijn al tientallen exemplaren van het 'ballonvuurwerk' gereserveerd.

Goed alternatief?

Ronald denkt dat het een goed alternatief is voor mensen die normaal gesproken graag vuurwerk afsteken. "Door alle coronamaatregelen zijn er geen feestjes of evenementen. Met het ballonnenvuurwerk kunnen mensen toch nog even lekker knallen." De ballonnen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar latex, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je het netjes opruimt.

Bij de Branche Pyrotechniek Nederland worden ze er minder warm van. "Persoonlijk vind ik het gebruik van ballonnen niet te vergelijken met het echte vuurwerk", zegt woordvoerder Marcel Teunissen. "Voor een klein aantal mensen gaat vuurwerk vooral om de knal, maar de meeste mensen steken vuurwerk af vanwege de show."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Illegaal vuurwerk te koop op Instagram: 'Het is een misdrijf'

"Ik vind het idee van de ballonnen leuk, maar ik zie het niet voor me dat mensen straks de hele avond op ballonnen gaan blazen en daar dan naar gaan kijken", vervolgt Teunissen. "Ik vind het leuk bedacht, alleen ik geloof niet dat het een alternatief is voor het vuurwerk dat we kennen. Maar goed, alle creatieve dingen zijn welkom, laat ze vooral hun ding doen en er plezier aan beleven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore