Ga naar de inhoud
Vegetarische kinderkookboeken

Je kind vegetarisch opvoeden, waar moet je dan op letten?

Stan schreef een vegetarisch kinderkookboek Beeld © EditieNL

Vegetarische kinderkookboeken zijn niet aan te slepen. De afgelopen maanden verschenen er verschillende kinderkookboeken met vegetarische gerechten. Volgende week ligt er weer een nieuwe in de winkel, geschreven door Stan Schoenmakers. Maar waar moet je op letten als je vegetarisch gaat eten met je kinderen?

Het boek 'Mama, ik kook wel' is de nieuwste in het rijtje vegetarische kinderkookboeken en verschijnt volgende week. Schrijver Stan Schoenmakers werkt zelf als chef, en heeft een start-up voor vegetarische kinderkookworkshops.

"Het boek is bedoeld om kinderen iets bij te leren over vegetarisch eten", vertelt Stan over zijn eerste kookboek. "Ik schrijf dus niet alleen recepten op, maar ik leg ook uit wat het nut van de ingrediënten is. De kinderen leren dus ook hoe gezond die ingrediënten voor ze zijn."

Regenboogspaghetti

Alles is zo opgeschreven, dat kinderen het goed snappen. "Ik heb ook met de namen van de recepten gespeeld, zoals een regenboogspaghetti", zegt Stan. "Vegetarisch eten wordt steeds populairder, wij merken dat ook in ons restaurant. Mijn doel is om met dit boek kinderen te laten zien dat vegetarisch eten ontzettend goed voor ze kan zijn en waarom dat is."

De
Lees ook:
De beroemdste rookworst ter wereld is er nu ook voor vegetariërs

Het komt de laatste jaren steeds meer voor dat ouders hun kinderen vegetarisch opvoeden. Uit onderzoek van de Vegetariërsbond blijkt dat 4,5 procent van de gezinnen met kinderen onder de twaalf helemaal vegetarisch is. Bij gezinnen met pubers is dit 1,3 procent.

Gevarieerd eten

Diëtiste Gian Philipsen ziet dat ook terug in haar praktijk. "Er komt steeds meer interesse voor dit onderwerp. Ik zie in mijn praktijk meer ouders die er vragen over hebben. Ik trek veel mensen aan die vegetarisch eten."

Het vegetarisch opvoeden van je kind hoeft volgens haar niet moeilijk te zijn, als je je maar goed informeert. "Er zijn verschillende punten waar je met voedingsstoffen op moet letten." Het is belangrijk dat kinderen gevarieerd blijft eten en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Compenseren

Je moet letten op vitamine B1, B12, ijzer en eiwitten. Die moet je goed compenseren. "Als je dat doet met vleesvervangers moet je op de etiketten kijken of dat er ook wel aan toegevoegd wordt", zegt ze. "Als je dat met met plantaardige vervangers zoals noten en peulvruchten wil aanvullen, zit daar alles in behalve B12. Dat moet je dan aanvullen met zuivel of desnoods een supplement."

Bekijk hier de video

02:09