Dood Maradona

Niet snel nationale rouw in Nederland: 'We zijn een nuchter volk'

26 november 2020 16:21 Aangepast: 26 november 2020 18:34
Nationale rouw in Nederland: de watersnoodramp en MH17 Beeld © ANP/ANP

Argentinië heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, vanwege de op 60-jarige leeftijd overleden voetballegende Diego Armando Maradona. De dood van de voetballer, die in 1986 op onnavolgbare wijze zijn land wereldkampioen maakte, heeft grote impact op de Argentijnen. Waarom wordt in Nederland zo'n dag van nationale rouw bijna nooit afgekondigd?

"Er is in Nederland staatsrechtelijk geen dag van nationale rouw geregeld", zegt Jit Peters, emeritus hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Amsterdam tegen EditieNL. "De regering kijkt hoeveel impact het heeft op Nederland en de bevolking en bepaalt dan of we een nationale dag van rouw krijgen."

Nuchter volk

Maar dat doen we dus zo goed als nooit. Rouwdeskundige Tineke Rodenburg denkt dat dat komt doordat we een nuchter volk zijn. "Maradona is gewoon een voetballer, maar wordt in Argentinië opgehemeld als een soort heilige."

Dagen van nationale rouw in Nederland

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nederland vijf dagen van nationale rouw geweest.

  • 8 februari 1953 - Op deze dag van nationale rouw gingen de vlaggen halfstok in verband met de watersnoodramp
  • 12 januari 1962 - Afgekondigd na de treinramp bij Harmelen
  • 8 december 1962 - De dag van de begrafenis van Wilhelmina
  • 25 november 1963 - De dag voor de begrafenis van de vermoorde Amerikaanse president Kennedy was in Nederland een dag van nationale rouw
  • 23 juli 2014 - Ter herdenking van de slachtoffers van de crash van vlucht MH17
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mensenmenigte in Buenos Aires neemt afscheid van Maradona

Dat betekent niet dat we niet massaal ontroerd kunnen zijn. "Het overlijden van Johan Cruijff raakte in Nederland ook iedereen. Veel mensen zijn groot geworden met hem, daar raak je mee verbonden, en daardoor is de impact ook groter als iemand als hij overlijdt."

Herdenking

Maar dus niet groot genoeg om er nationale rouw voor af te kondigen. "De Nederlandse regering vindt het kennelijk niet betekenisvol om voor iedere ramp of gebeurtenis een nationale dag van rouw af te kondigen. Met de tramaanslag in Utrecht bijvoorbeeld, werd dat ook niet gedaan. Er was toen wel een herdenking", zegt Rodenburg.

Na de ramp met MH17 werd wél een dag van nationale rouw afgekondigd. Dat was 23 juli 2014, de dag waarop veertig kisten met slachtoffers van de ramp aankwamen op vliegbasis Eindhoven.

Verbroedering

"Als morgen onze koning dood gaat, dan hebben we een dag van nationale rouw, dat geloof ik wel. En dat zou ook heel passend zijn, want hij is onze koning", zegtt de rouwdeskundige. "De functie van nationale rouw is dat het ons verbroedert en verbindt en dat het een gevoel van saamhorigheid geeft: we delen hetzelfde verdriet met z'n allen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maradona donderdag al begraven

Maar wat doe je eigenlijk op zo'n dag? "Een nationale dag van rouw wordt echt opgelegd om even niet te doen wat je normaal doet. De bedoeling is om je terug te trekken, of juist bij elkaar te komen met anderen die het verlies ook voelen", legt Rodenburg uit. "De vlagen gaan halfstok, maar het is ook een dag waarop je niet gaat feesten."

Voor iedereen anders

Rodenburg begrijpt wel dat we ingetogen zijn met het opleggen van een speciale dag om te rouwen. "Je legt een land dezelfde rouw op. Rouw is voor iedereen anders, iedereen beleeft het anders."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore