Outletcentra

Wéér een kledingoutlet geopend: is daar behoefte aan?

26 november 2020 17:01 Aangepast: 26 november 2020 18:40
De nieuwe kledingoutlet The Style Outlets Beeld © EditieNL

Merkkleding met hoge korting, daarvoor kun je vanaf vandaag terecht bij een nieuw outletcentrum in de buurt van Amsterdam. Het is al de zesde outlet in ons land (of vlak over de grens). Is er wel behoefte aan nog zo'n outlet? En hoe staat het met de kwaliteit van producten in zo'n centrum?

Het nieuwe outletcenter heet The Style Outlets en zit in Halfweg, een klein half uurtje van Amsterdam. Andere outletcentra in ons land zijn al te vinden in Lelystad, Roosendaal en Roermond. Vlak over de grens kun je terecht in Maasmechelen (België) of Ochtrup (Duitsland). En in Zevenaar staat ook al zo'n centrum op de planning.

Directeur Marcel Herder denkt dat daar ook behoefte aan is. Ook vindt hij dat outletcentra het leven niet uit nabijgelegen binnensteden trekken. "Het is complementair, het zijn andere producten, dus mensen gaan ook nog graag naar de binnenstad."

Oude collecties, mooi aanbod

De kwaliteit van de kleding die verkocht wordt in outletcentra, is volgens Herder zeker niet slechter dan in normale winkels. "Het zijn producten die in de uitverkoop hebben gelegen, het zijn oude collecties. Je hebt een mooi aanbod, het is goed uitgezocht en absoluut geen mindere kwaliteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo scoor je de beste Black Friday-deal: 'Pas op voor nepaanbieding'

In het outletcentrum zijn hoge kortingen te krijgen, volgens de directeur tot wel 70 procent. "Maar mensen komen ook voor die shopbeleving."

Beleving

Het zijn die kortingen die outletcentra vooral zo populair maken, denkt retaildeskundige Kitty Koelemeijer. "Outletcentra bieden natuurlijk de mogelijkheid om merkartikelen te kopen tegen gereduceerde prijzen, het hele jaar door. Veel mensen vinden het belangrijk dat ze met merkkleding lopen en dan niet de hoogste prijs te betalen", zegt ze.

Ook zij zegt dat belevingswaarde meespeelt. "Het zijn hele dorpen, waar je normaal gesproken ook genoeg keuze hebt uit horeca en zelfs entertainment. Zo staat er in de Designer Outlet in Roermond een reuzenrad en carrousel voor kinderen. En die outletcentra zien er ook nog eens mooi uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vloek of zegen? De opmars van het fenomeen outletcenter

Volgens Koelemeijer liggen er deels oude collecties in outletcentra, en worden er ook speciale collecties geproduceerd. "In outletwinkels wordt doorgaans een deel merkkleding verkocht waar minder werk aan is gedaan. Het zijn meer basic items, met minder opvallende details en wellicht ook geproduceerd met iets goedkopere stoffen."

Die producten kunnen dan goedkoper verkocht worden in een outletcentrum, omdat de productiekosten lager zijn dan bij reguliere productie. Maar directeur Marcel Herder van The Style Outlets ontkent dat verhaal.

Imago

De kwaliteit is ook volgens de retaildeskundige niet slecht. "Merken letten wel heel goed op dat ze hun merk niet beschadigen door in de outlet kleding te verkopen van slechte kwaliteit. Als je daar troep gaat verkopen, schaadt dat je imago. Dus daar letten ze wel degelijk op, en dat gebeurt ook niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore