Justin Bieber

Pop of r&b, herken jij het muziekgenre? 'Pop verandert continu'

26 november 2020 11:36 Aangepast: 26 november 2020 18:31
Muziekjournalist Jan van der Plas Beeld © EditieNL

Maakt Justin Bieber popmuziek of r&b? De jury van de Grammy Awards lijkt het ook niet meer te weten en nomineerde de zanger in de categorie pop. Maar zelf vindt Bieber dat hij in het genre r&b valt. Wat is eigenlijk het verschil?

Muziekjournalist Jan van der Plas van OOR beschrijft r&b als een afgeleide van de traditionele 'rhythm-and-blues'. "Je herkent dat vooral aan de turbo-manier van zingen."

Pop staat volgens Van der Plas eigenlijk gewoon voor 'populair music'. "In de loop der jaren is het een verzamelnaam geworden voor makkelijk in het gehoor liggende muziek", zegt hij tegen EditieNL. "Dat is dus niet echt een genre, want er kan heel veel verschillende muziek onder pop vallen."

Uitstapjes

Dat kan dus vrij verwarrend zijn, zeker omdat veel artiesten binnen hun genre ook 'uitstapjes' maken. "De echte pop van nu, dat zijn bijvoorbeeld Harry Styles en Katy Perry. Ze doen wel af en toe uitstapjes naar andere genres, maar blijven pop. Ariana Grande is ook een goed voorbeeld van een artiest met uitstapjes: eigenlijk is zij pop met een touch of r&b."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Justin Bieber klaagt tegen fans over Grammy-nominaties

Die uitstapjes worden ook weleens gemaakt bij andere muziekgenres. Van der Plas: "Rock is een voor de hand liggend genre, maar binnen rockbands worden ook weleens uitstapjes gemaakt."

Maar Bieber dan? "Het heeft wel kenmerken van r&b, met van die gekke geluidjes. Maar zijn manier van zingen en hoe hij een melodie opbouwt, is voor mij heel erg pop", zegt Van der Plas.

Nieuwe genres

Op die uitstapjes na, komen er niet zo snel meer nieuwe genres bij. "Vroeger zag je veel meer nieuwe genres de grond uitgestampt worden, dat is nu veel minder. Toen had je om de haverklap een nieuw genre. In de jaren zeventig kwam er bijvoorbeeld hardrock bij en new wave. Nu zie je meer een verweving van verschillende genres", zegt de muziekjournalist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom we songteksten beter onthouden dan titels en artiestennamen

Ook pop is door de jaren heen erg veranderd, zegt music director en dj Menno de Boer. "Wat populair is, is pop. Pop kan ontzettend veel varianten hebben", zegt ook De Boer. "Het is door de jaren heen erg veranderd van kleur." 

De laatste nummers van Justin Bieber noemt De Boer dan wel weer r&b. "Bij r&b is de zangstijl echt soulvol. Het is ook wat zwoeler en lager in tempo dan hiphop, dat is meer voor op de straat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore