The Queen's Gambit

Serie maakt vrouwenschaken stoer: 'Jongens dachten dat ik slechter was'

25 november 2020 17:18 Aangepast: 25 november 2020 18:29
Maaike Keetman is fanatiek schaakster Beeld © EditieNL

The Netflixserie The Queen's Gambit is zo populair dat zelfs de KNSB, de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, dat terugziet in de verkoop van schaakstukken en borden. In de serie schaakt een vrouwelijke schaker alle mannen van het  bord. Nog steeds zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de schaakwereld.

In Nederland is minder dan tien procent van alle schakers vrouw. Leonore Braggaar is er eentje van.

Ze is nu schaakdocent en speelde lang Europese- en wereldkampioenschappen. Ze begon met schaken tijdens haar studie. "Ik heb nooit echt tegenstand ervaren. Maar het kwam weleens voor dat als ik won iemand tegen de verliezer zei: 'Ha! Je hebt van een meisje verloren'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

The Queen's Gambit-actrice praat over vervolg van de schaakserie

Erg vond ze dat niet. "Het gaf me wel een kick. Ze gingen ervanuit dat ik slechter was maar dan bleek al snel dat dat niet zo was." Maar omdat er maar weinig meisjes schaken, val je al snel op. "Als je als meisje goed kan schaken sta je heel snel in the picture, en als je dan wint geeft dat echt een kick."

Meisjes stoppen eerder

De reden dat er maar zo weinig meisjes schaken heeft volgens haar dan ook niks te maken met hun vaardigheden. "In beginsel is er geen verschil tussen jongens en meisjes. Als ze jong zijn, zijn ze even goed. Maar vaak stoppen meisjes eerder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Queen's Gambit is dé must-see serie voor fashionliefhebbers

Bij de jeugd is slechts twintig procent vrouw. "Voor meisjes is het belangrijk om met je vriendinnetjes een sport te kunnen doen. Om goed door te groeien heb je een hele sterke motivatie nodig."

Meisjes zijn toch vaak meer op zoek naar wat gezelligheid. "En jongens zijn competitiever."

Verkoop schaakstukken

Maar misschien komt daar door de serie The Queens Gambit nu verandering in. De KNSB ziet de populariteit stijgen. "Door corona komen er amper leden bij, de meeste clubs kunnen niet spelen. Maar de verkoop van schaakstukken en borden is na het verschijnen van de serie ontzettend toegenomen", laat KNSB-scheidsrechter Koos Stolk weten.

Schaakster Maaike Keetman begon ook al op jonge leeftijd met schaken. Ze speelde al vroeg tegen volwassenen. "Het zijn vooral grijze mannen van vijftig plus. En als je daar als klein meisje tussen zit dan is dat toch wel gek."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore