Ga naar de inhoud
Ervaringsdeskundigen

Moet sektemeldpunt terugkomen? 'Slachtoffers durven niet naar politie'

Frances Peters is ervaringsdeskundige Beeld © EditieNL

Er moet een meldpunt komen waar slachtoffers van sektes en hun familie terecht kunnen voor hulp. Dat vinden de SP en VVD. Eerder was er al zo'n meldpunt, maar dat werd wegbezuinigd. De afgelopen tijd waren sektes weer volop in het nieuws en volgens ervaringsdeskundigen is het moeilijker om naar de politie te stappen dan naar een meldpunt.

De telefonische hulplijn Sektesignaal stopte afgelopen januari, na zeven jaar omdat de overheid de geldkraan dichtdraaide. Frances Peters hoopt dat de hulplijn weer terugkomt. Ze is ervaringsdeskundige en begeleidt nu mensen die uit een sekte zijn gestapt. Zelf groeide ze op bij Jehova's Getuigen, waar ze in 2004 uitstapte.

"Ik zou het fantastisch vinden als Sektesignaal weer terugkomt", zegt Frances tegen EditieNL. "Er was enorm veel ervaring in die groep. Ze hadden een groot netwerk om mensen te ondersteunen en groepen aan te vechten."

Ervaringsdeskundigen

Frances vindt het belangrijk dat zo'n meldpunt er is, zodat er één punt is waar de informatie kan worden verzameld. "Want nu melden mensen zich op verschillende politiebureaus, en dan blijft de informatie liggen. Maar als je 200 meldingen hebt op een plek, dan kun je er iets mee doen", meent Frances.

Sektes in Nederland

Volgens de laatste cijfers telt ons land meer dan 80 sekten met zo'n 10.000 volgelingen. Sommigen halen het nieuws als er misstanden plaatsvinden.

Zo is er de veelbesproken Orde der Transformanten, waar de leider vorige maand van werd opgepakt. Een andere is de Verenigingskerk, ook wel bekend als de moonsekte. De vader die zijn kinderen opsloot in een boerderij in Ruinerworld was hier kort lid van en werd uit de sekte gezet.

Een andere sekte die het nieuws haalde, is de Gemeente Gods. Sekteleider Sipke Vrieswijk maakte zich in de jaren tachtig en negentig schuldig aan onder meer verkrachting en kindermisbruik.

Meldpunt
Lees ook:
Meldpunt sektes stopt: zorgen bij experts en slachtoffers

Het oude meldpunt riep ook regelmatig de hulp van Frances in. Ervaringsdeskundigen zijn volgens haar heel belangrijk als het gaat om sektes. "Dat zorgde ervoor dat mensen zich bij Sektesignaal enorm op hun gemak voelden, omdat de hulpverlener precies wist hoe het eraan toe gaat en wat er aan gedaan kan worden. Die weten wat het met je doet als je jarenlang in een sekte hebt gezeten." Ze denkt dat het daardoor makkelijker wordt om hulp te zoeken.

Meer meldingen

De laatste tijd ziet sekte-expert en exit-counselor Arjan van Dijk dat er meer meldingen binnenkomen. Door de coronacrisis zijn mensen gevoeliger voor de druk van sektes, zegt hij. "Mensen zijn kwetsbaar, je ziet minder mensen. Daardoor worden mensen in bepaalde groepen sneller en dieper erin gezogen", legt hij uit. "Corona sluit mensen op met hun misbruikers. Het is vergelijkbaar met kindermisbruik."

Meldpunt
Lees ook:
Meldpunt voor slachtoffers seksueel misbruik Jehova's Getuigen

"Sommige sektes hebben nu geen bijeenkomsten meer, daar ontstaat meer afstand maar dan neemt de druk toe via andere kanalen." Daardoor zijn er volgens Van Dijk ook organisaties die juist grip verliezen op hun leden.

Schaamte

Ook Van Dijk denkt dat het belangrijk is dat het meldpunt terugkomt. "Slachtoffers kunnen en durven niet bij andere partijen terecht", zegt hij. "Naar de politie stappen wordt gezien als hoogverraad. Een meldpunt van sektes is toegankelijker. Soms zitten partners en kinderen nog in de sekte, dus zijn ze ook bang voor gevolgen. Ook schamen ze zich, zijn ze in de war of twijfelen ze of het wel fout is wat er is gebeurd." En daar kan de expertise van de mensen bij een meldpunt als Sektesignaal dus bij helpen.

Vragen stellen

Maar wat moet je nu doen als je vermoedt dat iemand te maken heeft met een sekte? "Niet in discussie gaan, daarmee duw je iemand vaak dieper in de sekte. Probeer de relatie die er met de persoon is zoveel mogelijk in stand te houden. En als het wel ter sprake komt, stel dan vooral vragen waarin je de ander confronteert met de werkelijkheid."

Ook werken veel deskundigen van Sektesignaal nu voor zichzelf en kun je bij die personen nog specifieke hulp zoeken. Als het aan de SP en de VVD ligt, komt het meldpunt terug. De partijen zien sektes als een groot probleem en dienen daarom een motie in om de hulplijn terug te brengen.

Bekijk hier de video:

02:12