Eenzaam

Wat doen we met oma deze kerst? 'Thuis uitnodigen is onverantwoord'

24 november 2020 15:27 Aangepast: 24 november 2020 19:40
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

De feestdagen komen eraan, en dus zitten veel Nederlanders in de maag met de vraag: wat doen we met opa en oma? Uit onderzoek van DJV Insights in opdracht van EditieNL blijkt dat een kwart van de ondervraagden gewoon van plan is ouderen thuis uit te nodigen.

Op de stelling 'Ouderen zijn hard toe aan een gezellige kerst, dus die nodigen we gewoon uit' reageerde 24 procent van de ondervraagden dat ze het ermee eens zijn. Er worden waarschijnlijk een hele hoop ouderen uitgenodigd deze kerst. En dat is niet verstandig, denkt OMT-lid en hoogleraar Ouderengeneeskunde en Ethiek Cees Hertogh.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister President Mark Rutte vreest voor de feestdagen

"Je moet jezelf afvragen of het kerstdiner boven gezondheid gaat. Ik raad het ten zeerste af, het is erg onverantwoord om je opa of oma in huis te halen", zegt hij tegen EditieNL.

"Mochten mensen het toch willen doen dan moeten ze vooral rekening houden met de kleinkinderen. Zij zitten namelijk op school en daar zijn nu veel besmettingen. Bovendien zijn kinderen van asymptomatisch dus merk je minder snel dat ze het virus hebben. Zo kunnen ze opa of oma makkelijker besmetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies OMT: geen versoepelingen in december, mogelijk langere kerstvakantie

Voor veel mensen blijft het een lastig dilemma. Omdat ze ook zien dat ouderen eenzaam zijn. Volgens Liane de Haan, Lijsttrekker van 50PLUS is het erg triest dat veel ouderen nu al aangeven kerst alleen of met hun partner te vieren. "Kerst vier je natuurlijk liever met de mensen waar je het meest van houdt. Maar je wil ook dat opa en oma gezond blijven", zegt ze tegen EditieNL.

Beeldbellen

Hoewel ze iedereen oproept zich aan de maatregelen te houden denkt ze ook dat er nog veel te organiseren is. "Je kan gewoon beeldbellen, in de tuin afspreken met een vuurkorf, of in estafettes afspreken per familie."

Veel mensen kiezen er volgens De Haan nu voor om bij het familielid met het grootste huishouden af te spreken. "Maar dat is niet altijd slim. Als je bijvoorbeeld niet groot woont, kan je die anderhalve meter niet naleven. " Ze hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de richtlijnen voor de feestdagen. "Zodat families en vrienden goed met elkaar kunnen plannen hoe ze het doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore