Ga naar de inhoud
'We hebben geen keus'

Van stemmen tot Sinterklaas: de drive-through is niet meer weg te denken

Hier kun je kebab afhalen vanuit de auto Beeld © EditieNL

Een coronatest doen vanuit de auto is al helemaal ingeburgerd. Net als het afhalen van een fastfoodmaaltijd. En door corona komen er steeds meer drive-throughs. Of je nu gaat stemmen of je pacemaker laat controleren. Zelfs sinterklaasinkopen kunnen vanuit de auto.

In het Brabantse Veghel kun je vanuit de auto een compleet Sinterklaasevenement ervaren. Je rijdt met je auto een rondje door een hal en vanuit alle hoeken en gaten worden sinterklaasspullen aangeboden.

"Evenementenhal de Noordkade staat al maanden leeg. In de hal kan je gemakkelijk een rondje rijden dus kwamen we op het idee om er een drive-through van te maken", laat de organisatie aan EditieNL weten. "Er staan boten met pakjes, er lopen pieten rond en ondernemers bieden lekkere dingen aan."

Een
Lees ook:
Een drive-through condoleance: 'Toch een waardig afscheid'

De drive-through in Veghel is zo'n succes dat hij ook met kerst open gaat. En op meerdere plekken wordt het concept gebruikt. Zo kunnen studenten hun diploma al rijdend ophalen en bij het Sint Antoniusziekenhuis kunnen hartpatiënten via een drive-though hun pacemaker laten controleren. Ook kon er bij de recente gemeentelijke herindelingsverkiezingen vanuit de auto gestemd worden.

Geen keus

Allemaal slimme manieren om – in tijden van corona – het leven wat aangenamer te maken. Maar gaat dit na corona ook blijven? Gezondheidseconoom Jochem Mierau denkt van wel. "Waarom niet? De hele coronapandemie is een doorkijk naar hoe het gezondheidsveld eruit gaat zien de komende tien jaar. De zorg komt onder druk te staan dus we moeten wel met innovatieve ideeën komen want we hebben niet genoeg zorgpersoneel. We hebben geen keus."

Drive-infestival:
Lees ook:
Drive-infestival: niet dansen, geen drank, wel dj's

Het kan vooral handig zijn voor zorgdingen waar mensen maar heel even fysiek contact nodig hebben. "Bloedprikken of vaccineren kan prima vanuit de auto", gaat Mierau verder. "We moeten het nu gaan analyseren: wat vonden patiënten ervan? Wat zijn de kosten? Maar corona heeft ons laten zien dat het kan."

Veilig gevoel

Ook retaildeskundige Marcel ten Holte denkt dat corona de doorbraak is van drive-though. "Veel ontwikkelingen die in coronatijd worden bedacht gaan ook een vervolg krijgen", zegt hij tegen EditieNL. "Drive-though is efficiënt, kostenbesparend. Consumenten vinden het handig en het geeft een vorm van veiligheid. McDonalds heeft het al langer en daar is het ook blijvend."

Bij Chioc's Drive in Duiven kun je sinds april je kebab afhalen. De eigenaar laat aan EditieNL weten: "Het is makkelijk, snel en veilig. Dit is de eerste in Nederland maar we willen graag uitbreiden in heel Nederland."

Met
Lees ook:
Met de trouwstoet door de McDrive: 'Het begon als een grap'

McDonalds kan worden gezien als de grondlegger van het concept. In 1987 bracht de keten de eerste drive-though naar Nederland. In Huis ter Heijde werd toen de eerste McDrive geopend.

Bekijk hier de video:

02:05