Kerst

Wees er als de kippen bij: 'Kalkoenverkoop gaat hard'

23 november 2020 15:15 Aangepast: 23 november 2020 18:27
Geert Coolen van Kalkoen.nl Beeld © EditieNL

Het lijkt erop dat we dit jaar met kerst een kalkoen op tafel zetten. Nu de horeca dicht is willen we thuis groots uitpakken en daarom wordt het grote zusje van de kip nu al volop besteld. Kalkoenfokker Geert Coolen heeft nu al een kwart meer kalkoenen verkocht ten opzichte van vorig jaar.

Door de ophokplicht zitten de 650 kalkoenen van Coolen nu binnen maar normaal scharrelen ze lekker rond op zijn terrein. "Ik ben de derde generatie van dit bedrijf. We broeden en slachten kalkoenen alleen voor de kerst", zegt hij tegen EditieNL. "In de jaren zeventig was de kalkoen echt een hot item maar daarna is de consumptie afgenomen. We eten het eigenlijk niet door het jaar heen. Maar met kerst wel, dan is Nederland meer kalkoengezind."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groene kerst door statiegeld op kerstboom: 'Terug de grond in'

Hij heeft dit jaar veel meer kalkoenen verkocht dan vorig jaar. "Ik denk toch dat het ermee te maken heeft dat de horeca dicht is. Mensen willen er toch speciale feestdagen van maken en daarom kopen ze een kalkoen. Ik heb onze klanten – de scharrelslagerijen – al gewaarschuwd dat ze snel moeten bestellen want we hebben er maar 650 en we kunnen er geen meer bijkrijgen want in Engeland waar we de kuikens halen zijn ze al uitverkocht."

Helaas moeten de kalkoenen binnen zitten Helaas moeten de kalkoenen binnen zitten

In Groot Brittannië is het traditie om met kerst kalkoen te eten. En in Amerika wordt het beestje voor Thanksgiving geslacht. Maar omdat veel Britten en Amerikanen die in Nederland wonen dit jaar niet naar huis kunnen neemt de verkoop volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan ook in ons land toe.

Pronkstuk

"Het is niet gek dat er dit jaar meer kalkoen wordt gegeten door Britten en Amerikanen in Nederland. Nederlanders eten traditiegetrouw met kerst een rollade maar ik verwacht dit jaar dat mensen toch meer zullen uitpakken. Ze hebben de tijd en willen iets traditioneels of klassieks doen en daar hoort een kalkoen bij."

Ze verwacht daarom dat andere grote stukken ook meer gegeten zullen worden. "Mensen zijn toch op zoek naar een pronkstuk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore