Ga naar de inhoud
Burger Jacket

In deze 'hamburgerjas' kun je 8 burgers warmhouden: 'Begonnen als grap'

Chris, Henk en Joost zijn naar Frankrijk en Zweden gereisd om de jas te ontwikkelen

Het zou je maar overkomen: heb je net een paar warme hamburgers gehaald, zijn ze al koud tegen de tijd dat je thuiskomt. Chris Daniëls, Henk Aardenhout en Joost Gunterman hebben er iets op bedacht: de Burger Jacket.

Het begon allemaal op een avond, 3,5 jaar geleden. Chris (24), Henk (28) en Joost (28) zaten in de achtertuin van een studentenhuis en hadden de nodige biertjes op, toen Joost vertelde: "Soms als ik ga stappen en ik heb het koud, dan koop ik een paar hamburgers. Die doe ik in m'n jaszak zodat ik warm blijf. Maar als ik dan thuiskom, zijn de burgers te koud om nog te eten."

Eureka

De (toen nog) studenten waren het er alle drie over eens: dit probleem moesten ze oplossen. "Het voelde als een Eureka-moment", zegt Chris tegen EditieNL. "Meestal als je dit soort ideeën bedenkt op een dronken avond moet je er de volgende dag om lachen. Maar dit keer was het anders. We wilden het echt uitvoeren en spraken af om dat te doen."

Ze hielden zich aan hun woord. De mannen hebben uitvoerig onderzoek gedaan – ze zijn daarvoor zelfs naar Frankrijk en Zweden afgereisd – en presenteren met trots hun eindproduct: een warme jas met acht zakken aan de binnenkant waar je hamburgers in kunt stoppen. Hij is er in de kleuren rood, groen en zwart. "De stof is niet alleen isolerend maar ook vet-afstotend. Als de burger lekt kun je de boel makkelijk schoonmaken", vertelt Chris.

Warmblijven

De Burger Jacket heeft eigenlijk twee doelen: hij moet er niet alleen voor zorgen dat je hamburgers niet te snel afkoelen, maar ook dat jij zélf warmblijft. "Aan de voorkant zitten twee zakken om je handen in te doen. Die hebben we precies tussen twee hamburgerzakken geplaatst, zodat je de warmte voelt."

Kwaliteit

Hoewel het project begon als grap, nemen de mannen het nu bloedserieus. "Het klinkt misschien als een geinig product dat je iemand op 1 april geeft. Maar het is echt een goede jas geworden. Hij is waterdicht en met dons gevoerd. Geen goedkope prullaria", belooft hij.

Eten
Lees ook:
Eten in het ov: 'Een broodje hamburger gaat te ver'

Maar waarom maar liefst acht hamburgervakken per jas? "Nou ja, je hoeft ze niet per se alle acht te vullen natuurlijk", lacht Chris. "Het idee is dat je zelf de zakken kunt uitkiezen op de plekken die jij handig vindt. Als je een tas om hebt wil je niet twee hamburgers op je borst hebben. Dan zijn het straks pannenkoeken."

Ook kun je er gerust andere snacks in vervoeren, drukt Chris ons op het hart. "Kipcorns bijvoorbeeld."