MeowTalk

Kun je uit het miauwgeluid van je kat opmaken wat hij bedoelt?

20 november 2020 13:50 Aangepast: 24 december 2020 16:44
EditieNL-verslaggever Robert Schouten test de app met zijn eigen kat Beeld © EditieNL

'Ik wil eten', 'laat me naar buiten' of 'blijf van me af'. Hoor jij het je kat al zeggen? Met de app MeowTalk zou het echt moeten kunnen. De nieuwe applicatie vertaalt het geluid van de kat zodat jij begrijpt wat hij probeert te zeggen. Maar kun je überhaupt uit het gemiauw van een kat opmaken wat hij bedoelt?

Voordat de app het geluid van je kat begrijpt, moet je eerst zijn specifieke miauwgeluiden opnemen. Daarbij geef je aan of hij op dat moment honger had of boos was, zodat de app dit op latere momenten zelf kan herkennen.

13 emoties

Dat doet Meowtalk met behulp van kunstmatige intelligentie. De app kan het gemiauw vertalen naar dertien verschillende zinnen, waaronder 'ik ben boos' en 'voer me'.

MeowTalk MeowTalk

Maar kun je ervan uitgaan dat je op deze manier echt in de kop van je kat kunt kijken? Kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts is sceptisch. "Met alleen een miauwgeluid kunnen we als mens niet zoveel. Daaruit kun je niet opmaken wat hij bedoelt", zegt ze tegen EditieNL.

Lichaamstaal

"De enige manier waarop je kunt zien wat de kat wil, is aan de hand van lichaamstaal. Daaraan kun je zien wat hij bedoelt. Bijvoorbeeld door de stand van de snorharen en de oren, en de manier waarop hij op je afloopt."

"Katten hebben veel verschillende miauwtjes", weet Liesbeth. "Mensen denken daaruit te kunnen opmaken wat het dier bedoelt, maar ze zien op zo'n moment gewoon aan zijn lichaam wat hij wil. Bijvoorbeeld omdat hij op het moment van miauwen naar de deur kijkt. Ze horen niet aan de manier waarop hij miauwt dat hij naar buiten wil."

Lesje kattenlichaamstaal

Als hij zijn staart omhoog steekt: hij wil je begroeten. Als hij naar je toe loopt: hij wil contact zoeken. Als hij zijn oren platlegt: hij is bang.  

Als een kat bang is loopt hij vaak langs de muur of een langs een voorwerp, zegt Liesbeth. "Dan wil hij een soort bescherming hebben. Een kat die zich veilig voelt loopt de kortste route, dwars door de kamer heen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proefproces om katten altijd binnen te houden: '32 vogels per minuut gedood'

Dat katten naar ons miauwen, komt doordat we dat ze hebben aangeleerd. "Wij praten met de kat. Hij weet dat hij aandacht krijgt als hij naar ons miauwt. Daarom doet hij dat. Van nature miauwen katten niet naar mensen."

Ogen dichtknijpen

Er is wel een manier waarop een mens naar zijn kat kan communiceren. "Door heel langzaam je ogen dicht te knijpen laat je zien dat je geen kwade bedoelingen hebt. Zij doen dat ook naar andere katten op die manier. De kat kan vervolgens ontspannen. Dat is eigenlijk de enige manier waarop wij kunnen communiceren naar ze."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van