Vruchtbaarheid

Moeilijker zwanger na Covid-19? 'Spermakwaliteit slechter'

19 november 2020 17:45 Aangepast: 20 november 2020 10:00
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Mannen die Covid-19 hebben gehad, hebben een grotere kans op een sterk verminderde spermakwaliteit, zeggen Belgische gynaecologen. Daardoor kan een zwangerschap bij hun partner langer uitblijven.

"We vinden dat we de mannen moeten waarschuwen dat er mogelijk vruchtbaarheidsproblemen kunnen ontstaan op korte termijn", zegt professor Gilbert Donders tegen EditieNL. 

"We zagen een daling van negentig procent van de normale aantallen en de beweeglijkheid bij de spermacellen", zegt Donders. "Men moet zich ervan bewust zijn dat het langer kan duren als je zwanger wilt worden." Als er toch een bevruchting plaatsvindt, heeft het virus volgens de arts geen invloed op de ontwikkeling van de vrucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijdens lockdown onverwacht zwanger: 'Eindelijk, na jarenlange trajecten'

De onderzoeksresultaten zijn niet echt verrassend, vindt Marij Dinkelman-Smit, uroloog-androloog in het Erasmus MC. "We weten dat mensen die koorts hebben en ziek zijn vaak tijdelijk een slechtere uitslag hebben bij een spermatest. Dat kan zijn bij griep met koorts, of een kankerdiagnose."

Een koortsepisode kan tot wel drie maanden effect hebben op de spermakwaliteit. Ook kunnen medicijnen of een behandeling als chemotherapie de vruchtbaarheid aantasten.

Kanttekeningen

De uroloog-androloog plaatst wel wat kanttekeningen bij het onderzoek en de oproep van de Belgische artsen. "Het gaat om een heel beperkt aantal mensen. Het is ook niet bekend hoe lang geleden dat was en hoe ernstig de klachten waren, dat kan zeker effect hebben op de resultaten van de spermatest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een thuistest voor je vruchtbaarheid? Niet waterdicht, wél meer inzicht

Dinkelman-Smit vindt de oproep om te wachten met proberen dan ook wat voorbarig. "Ik vind dat je op basis van dit onderzoek niet kan zeggen: wacht maar even. Het lichaam heeft zelf een mechanisme in werking, waardoor de kans op zwangerschap kleiner zal zijn als de spermakwaliteit niet goed is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore