Het is een bijzonder gezicht: de hagelwitte giraf die door Keniaanse dierenbeschermers is voorzien van een gps-tracker omdat hij de laatste van zijn soort is. Het dier lijdt aan leucisme, een aandoening waardoor hij net als bij albinisme weinig tot geen pigment heeft.
Dieren met een van deze aandoeningen worden in het wild of in dierentuinen nauwelijks gezien. "In het wild zie je ze weinig omdat ze een makkelijke prooi vormen omdat ze zo erg opvallen", zegt dierenverzorger Tim van Zie-Zoo in Volkel.

"In het wild worden ze niet zo oud omdat ze zo kwetsbaar zijn. En in dierentuinen zie je ze ook niet vaak omdat dierentuinen vaak dieren willen laten zien zoals ze in het wild ook zijn, en dus kiezen ze niet voor de witte exemplaren."
Rode ogen
Tim heeft dan ook de uitzonderlijke taak om een albino wasbeer te mogen verzorgen. "We zijn zover ik weet het enige dierenpark met een albino wasbeer. Deze wasbeer heeft rode ogen, daardoor zie je overduidelijk dat het een albino is."

Albinisme en leucisme lijkt op elkaar. Auke-Florian Hiemstra van Naturalis legt uit waar de verschillen zitten. "In zeker zin kunnen albinisme en leucisme met elkaar vergeleken worden", zegt hij tegen EditieNL. "Beide dieren worden wit, alleen heeft een albino ook rode ogen omdat er geen pigment in de ogen zit waardoor je de bloedvaten kunt zien. Bij leucisme kan een dier ook gedeeltelijk wit zijn."
Hiemstra: "Het is een traktatie van de natuur, zo'n compleet witte kleur maakt het dier waanzinnig interessant." Helaas doet de kleur ze in de meeste gevallen geen goed. "Dit soort dieren haalt vaak geen records wat betreft leeftijd. Door zo'n verkleuring vallen ze te veel op."
Afwijking in DNA
Hij is blij dat de witte giraffe nu een tracker heeft gekregen. "Helaas zijn dit soort afwijkende dieren erg gewild bij stropers. Nu kunnen ze precies elk uur zien waar het dier is."
Er is overigens wel een kleine kans dat er nog een keer een giraffe met leucisme wordt geboren. "Het is een genetische afwijking in het DNA en elk dier dat pigment heeft kan een afwijking hebben."