Ga naar de inhoud
Hersenschade

Vechtsportautoriteit: stop klappen tegen het hoofd bij kinderen

Bij boksen mag het hoofd nog geraakt worden Beeld © Getty Images

Kinderen onder de achttien jaar mogen elkaar niet langer op het hoofd slaan bij het beoefenen van de vechtsporten kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts. Als het aan de Vechtsportautoriteit ligt gaat dat ook voor andere sporten zoals boksen gelden.

De Vechtsportautoriteit, die toeziet op de sporten kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts, liet een wetenschappelijke literatuurstudie uitvoeren door de VU. "Bij herhaalde impact op het hoofd kan schade ontstaan", zegt Marcel Scholtes van de Vechtsportautoriteit.

Dat kan tijdelijke schade zijn, maar soms is het blijvend. Volgens de onderzoekers heeft de helft van de volwassen (voormalige) vechtsporters chronische hersenschade. "De wetenschappers zeggen dat juist in de jonge jaren, waarin de hersens in ontwikkeling zijn, je wil voorkomen dat de hersenen in de groei en in de ontwikkeling verstoord worden", zegt Scholtes.

'Veilig genoeg'

Naar aanleiding van het onderzoek besloot de organisatie daarom in te voeren dat kinderen onder de achttien elkaar niet op het hoofd mogen slaan of schoppen. Bij andere vechtsporten, zoals boksen en karate, mogen kinderen elkaar nog wel op het hoofd raken. Als het aan de Vechtsportautoriteit ligt komt daar ook bij die sporten een eind aan, maar de Nederlandse Boksbond is het daar niet mee eens.

Kevin
Lees ook:
Kevin traint kwetsbare mensen: 'Ik leer ze hoe je iemand zijn neus breekt'

"Het onderzoek neemt niet mee welke maatregelen wij nemen tegen let oplopen van letsel in de bokswereld", zegt Ed van Wijk, voorzitter van de medische commissie van de Nederlandse Boksbond. "Boksen is een technische sport. Wij vinden het veilig genoeg."

Volgens Van Wijk is de impact van een bokshandschoen tegen een hoofd ook heel anders dan een harde trap. "Een bokshandschoen heeft een minder harde impact en wij dragen beschermende kappen", zegt hij. "Ik loop al 37 jaar mee in de bokssport en ik heb bij de jeugd nog nooit een knock-out gezien."

Klappen ontwijken

Ook leren kinderen volgens Van Wijk juist hoe ze om moeten gaan met stoten en kunnen voorkomen dat ze geraakt worden. "Wij denken dat we de kinderen al jong leren hoe ze een klap moeten ontwijken. Als boksers ouder worden, zie je dat de maatregelen die we ze in de jeugd geleerd hebben effect hebben."

Alweer
Lees ook:
Alweer een bokser overleden, wat is er aan de hand?

De bond is bang dat als klappen tegen het hoofd verboden worden, kinderen nooit leren zo'n stoot te ontwijken en dat ze er daardoor bang voor worden.

Schijnveiligheid

De Vechtsportautoriteit noemt de beschermkappen die de boksbond opvoert 'schijnveiligheid'. "Die beschermt alleen de buitenkant van je hoofd, tegen krassen op je gezicht. De hersenen krijgen gewoon een dreun, die krijgen beweging in de hersenkap. Juist in de bokswereld zie je veel hersenbeschadiging", zegt Scholtes. "De medische uitspraken zijn er en daar houden wij ons aan vast."

Bekijk hier de video

02:18