Alternatief voor vuurwerk

Boa's over carbidschieten: 'We zijn bang dat het als wapen wordt gebruikt'

18 november 2020 16:30 Aangepast: 19 november 2020 10:03
Carbidverkoper Marco Jansen Beeld © EditieNL

De populariteit van carbid schiet omhoog. Nu het met de jaarwisseling verboden is om vuurwerk af te steken lijkt carbidschieten een populair alternatief. Toch is ook dat op veel plaatsen verboden en is het zeker geen veilig alternatief.

EditieNL sprak verschillende verkopers van carbid en allemaal geven ze aan zo goed als uitverkocht te zijn. "Carbid is op dit moment een beetje een probleem. Het is op", zegt verkoper Marco Jansen tegen EditieNL. "Het komt nog wel binnen maar het wordt nu door veel meer mensen gekocht dan normaal. Ook wordt het nu al veel eerder verkocht dan andere jaren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst carbid schieten? Hier moet je op letten

Janssen verkoopt carbid aan iedereen, maar omdat hij ook aan mensen die geen ervaring hebben verkoopt maakt hij zich wel zorgen over de veiligheid. "Het is voor ons belangrijk dat het goed gaat. Mensen geven bij ons aan dat ze er totaal geen verstand van hebben, dus die geven we uitgebreid uitleg bij de verkoop."

De benodigdheden om carbid te schieten De benodigdheden om carbid te schieten

Letsel

Carbidschieten is dan ook zeker niet ongevaarlijk. "Van de 1300 personen die met vuurwerkletsel op de Spoed Eisende Hulp of Huisartsenpost terecht zijn gekomen afgelopen jaarwisseling, had zes procent van de slachtoffers letsel opgelopen als gevolg van carbidschieten", laat Annet Snoek van VeiligheidNL weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man zwaargewond bij carbidschieten in Noordoostpolder

In veel regio's is carbidschieten verboden, waaronder Eindhoven, Delft en Leiden. In de veiligheidsregio IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland is het wel toegestaan. Iets waar Eric Lakenman van de Nederlandse BOA bond niet blij mee is. "Als het aan ons ligt wordt er nog eens serieus gekeken naar het toestaan van carbidschieten rond de jaarwisseling", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carbidschieten op nationale erfgoedlijst

"Carbidschieten is bijna een soort evenement. Een groep mensen die gezellig bij elkaar staat met een biertje op een cardbidfeestje kan zo uit het niets omslaan." En dat kan intimiderend zijn voor handhavers.

Wapen

Daarnaast zijn ze bang dat carbid als een soort 'wapen' wordt ingezet en dat er voorwerpen de weg op worden geschoten. "Dat zien we ook bij vuurwerk. Dat wordt soms ook naar handhavers en hulpverleners afgeschoten tijdens opstootjes."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore