Typerend voor deze tijd

Tijdcapsule per ongeluk opgegraven: 'We hebben er actuele dingen bij gestopt'

14 november 2020 11:39 Aangepast: 14 november 2020 11:41
Joost en Roderick met de tijdcapsule Beeld © EditieNL

Een doosje of cilinder volstoppen met spullen, om vervolgens te begraven. Zo'n tijdcapsule moet mensen in de toekomst een beeld geven over de tijd waarin de capsule is gemaakt. Maar soms worden ze veel eerder opgegraven dan de bedoeling was. In Apeldoorn werd onlangs nog een tijdcapsule veel te vroeg teruggevonden.

Joost Huijsman maakte de tijdcapsule 26 jaar geleden, in 1994. Er werd toen een nieuw kantoor voor de Kamer van Koophandel gebouwd in Apeldoorn. "In plaats van om de eerste steen te metselen, besloten we een koker vol te stoppen met informatie uit die tijd", vertelt Joost aan EditieNL. "Het idee was dat mensen het terug zouden vinden als het gebouw gesloopt zou worden."

Opnieuw ingraven

Dat gebeurde dus een stuk eerder dan gedacht. Het pand heeft inmiddels een andere functie: er worden appartementen in gemaakt. Projectontwikkelaar Roderick van Nie stuitte op de tijdcapsule tijdens bouwwerkzaamheden. "We waren enorm verbaasd toen we dat vonden", vertelt hij. "Toen we de koker openden, zagen we een fles wijn, oude krantenartikelen, oude tekeningen. Dat was heel leuk om te zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De lp maakt een comeback, maar de cd dan? 'Zullen nooit helemaal verdwijnen'

Ook Joost Huijsman was erg verbaasd toen hij hoorde dat de tijdcapsule al boven water was gekomen. "Het was nooit in me opgekomen dat ze die koker zouden vinden." De mannen besloten de tijdcapsule opnieuw in te graven. "We vonden het een leuke gedachte om de koker te actualiseren."

De oude kranten en informatie over de KvK bleven erin zitten. "We hebben er wat informatie bijgedaan van de nieuwe bouwvergunning, er zitten wat plattegronden in van de oude KvK en de nieuwe appartementen."

Informatie over corona

En wat in een tijdcapsule van deze tijd uiteraard niet kan ontbreken, is informatie over de coronapandemie. Huijsman: "Dat vonden we heel sprekend voor deze tijd, dat mensen zich dat nog herinneren, net zoals wij weten dat er ooit de pest was. Er zit ook een nieuwe krant bij, De Stentor, en we hebben de fles wijn vervangen door een oude graanjenever. Die houdt het vast wel 100 jaar vol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cassettebandjes en kaartjes voor Titanic: Randi (31) scoort met haar tijdcapsule uit de jaren '90

De cirkel is nu rond, zegt ook de projectontwikkelaar. "We geven het oude kantoorgebouw een tweede leven, we vonden het leuk dat die koker ook een tweede leven krijgt", zegt Van Nie. "We vonden het leuk om het op deze manier af te maken."

EditieNL-tijdcapsule

Ook verslaggever Maarten Holla ging aan de slag met een tijdcapsule en vroeg zich af wat er nou echt typerend is voor het jaar 2020. Wat het is geworden en waar de EditieNL-tijdcapsule begraven is, zie je in de video hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore