Ga naar de inhoud
CDA wil verbod

David raakte in korte tijd verslaafd aan 3-MMC: 'Ik nam bewust een overdosis'

David heeft uit wanhoop afgelopen dinsdag een overdosis genomen Beeld © EditieNL

Er moet een landelijk verbod komen op de designerdrug 3-MMC. Daarvoor pleit het CDA in Winterswijk. De drug, ook wel Poes genoemd, staat nog niet in de Opiumwet en is daarom nog legaal verkrijgbaar.

De 21-jarige David (echte naam bekend bij de redactie) heeft de afgelopen maanden vaak 3-MMC gebruikt met vrienden, soms een aantal weekenden achter elkaar. "Dat waren de leukste avonden die ik in tijden heb gehad. Als je het neemt voel je je op het hoogtepunt van geluk", zegt hij tegen EditieNL.

Sombere gedachten

Als het spul uitwerkt blijft er van dat geluk weinig over. "De dagen erna voel ik me heel eenzaam. Ik heb dan heel sombere gedachten en ga bij elke situatie van het ergste uit. De wereld voelt dan heel duister."

Gewoon
Lees ook:
Gewoon legaal: steeds meer jongeren gebruiken designerdrug 3-MMC

De enige manier om daar weer uit te komen is door opnieuw 3-MMC te gebruiken, zegt David. "Dus dat deed ik dan, het volgende weekend. Om me vervolgens doordeweeks nog ellendiger te voelen. Op gegeven moment ging ik de drug ook doordeweeks gebruiken om me maar niet meer zo ellendig te voelen. Ik was binnen korte tijd verslaafd."

Wat is 3-MMC?

Mensen die 3-MMC gebruiken krijgen er een euforisch gevoel van. Ze krijgen een gevoel van zelfvertrouwen en energie. Maar het zorgt tegelijkertijd voor oververhitting, slapeloosheid, hoge bloeddruk en paranoia.
De effecten op lange termijn zijn nog niet onderzocht.
Bron: Trimbos

Overdosis

Afgelopen dinsdag voelde hij zich zo ellendig door de na-effecten dat hij een overdosis heeft genomen. "Dat was een bewuste keuze. Ik voelde me diepongelukkig en zag geen licht meer. Het was niet bedoeld als zelfmoordpoging, maar als ultieme test om te zien of ik nog waardig genoeg was voor deze wereld."

Hij heeft die avond een brief geschreven aan zijn ouders en de drugs ingenomen. "Na een halfuur merkte ik dat het begon te werken. Ik ben toen naar buiten gelopen. Ik merkte dat ik niet meer kon praten en bijna knock-out ging. Toen heb ik uit paniek 112 gebeld. Nog net op tijd."

'Dit
Lees ook:
'Dit wetsvoorstel moet designerdrugs én grondstoffen gaan verbieden'

"Het bizarre is dat de drug nog zo onbekend is dat zelfs het ziekenhuispersoneel en de politie er niets van afwisten. Pas na een tijdje hadden ze door hoe ernstig de situatie was. De ambulance heeft me naar het ziekenhuis gebracht."

Eenvoudig te bestellen

Inmiddels gaat het beter met David. "Ik heb nog steeds last van bijwerkingen, maar krijg ondersteuning van een psycholoog vanuit het ziekenhuis. Ik vertel dit verhaal omdat er een verbod moet komen op deze designerdrug. Het is enorm gevaarlijk en verslavend."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

David vindt het bizar dat de drug online heel eenvoudig te bestellen is. "Er zijn sites waar je twintig soorten verschillende designerdrugs kunt bestellen. De volgende dag heb je het al binnen. Hoe meer je bestelt, hoe goedkoper het wordt."

Hype

Wim Wassink, fractievoorzitter van het CDA in Winterswijk, pleit ook voor een verbod. Hij maakt zich ernstig zorgen. "We krijgen veel signalen vanuit de Achterhoek dat dit echt een hype is. Het werkt enorm verslavend. Het kan echt levens voor lange tijd ontwrichten", vertelt hij aan EditieNL.

Eerder trok jeugdagent Boomkamp van de politie Aalten ook al aan de bel over het toenemende aantal jongeren in Twente en de Achterhoek dat 3-MMC gebruikt.

Hoe
Lees ook:
Hoe gevaarlijk zijn de nieuwe designerdrugs?

Het gaat Wassink niet zozeer om deze specifieke drug, maar om alle middelen met dezelfde effecten. "Op het moment dat zo'n drug verboden wordt en in de Opiumwet komt te staan, hebben drugsproducten alweer 5-MMC – of iets in die trant – gemaakt door een component van een stof eruit te halen."

Op die manier kan zonder al te veel moeite de Opiumwet op legale wijze omzeild worden. "Daarom vinden wij dat de wetgeving moet veranderen door alle middelen te verbieden met vergelijkbare effecten; denk aan de enorm verslavende werking en het euforische gevoel."

Motie

Hij hoopt dat het onderwerp op de landelijke agenda komt, zodat een verbod gerealiseerd kan worden. "De komende raadsvergadering gaan wij een motie indienen met als doel dat burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk bij de politiek in Den Haag de druk opvoert."

Bekijk hier de video:

02:04