Ga naar de inhoud
Duurzaam alternatief

Groene kerst door statiegeld op kerstboom: 'Terug de grond in'

Initiatiefnemer Frank tussen de kerstbomen Beeld © BeterBoompje

Sommige mensen hebben 'm al staan: de kerstboom. Elk jaar worden er in deze tijd van het jaar miljoenen bomen verkocht, maar de meeste daarvan worden na kerst weggegooid of in de fik gestoken. Dat moet anders kunnen, dachten ze bij platform Breda Maakt Mij Blij. En dus kun je nu een kerstboom 'huren' die in januari terug de grond in gaat.

De meeste kerstbomen worden na december afgedankt. Alex de Graaf en zijn zwager Frank Haagen van platform Breda Maakt Mij Blij vonden dat maar zonde. "Alex wilde een duurzame manier van kerstboomverkoop doen, dus zijn we gaan nadenken over een alternatief", vertelt Thibaud van der Steen van het platform.

We
Lees ook:
We staan te springen om een kerstboom, dus komen ze eerder naar Nederland

Groenere kerst

Samen bedachten ze BeterBoompje, waar je twee soorten bomen kan kopen. "Je kan een kerstboom met of zonder kluit kopen", zegt Thibaud tegen EditieNL. "De kerstboom met kluit wordt in januari terug geplant in de natuur. De bomen zonder kluit kunnen natuurlijk niet terug, maar in plaats daarvan planten we twee stekjes in het Lowlander Kerstbomenbos." Daar staan biologische bomen waar ook bier van wordt gemaakt.

"De verkoop van de boom zonder kluit moet de transitie in de markt mogelijk maken naar biologische herbruikbare adoptiebomen, waarvan er nu nog helaas te weinig zijn."

Wat
Lees ook:
Wat te doen met de kerstboom? 'Maak er een biertje van'

De prijs is volgens Thibaud ongeveer hetzelfde als wat je in een tuincentrum betaalt. "Maar je gaat er ondertussen ook voor zorgen dat er een duurzamere of groenere kerst komt."

Statiegeld

Om ervoor te zorgen dat de kerstbomen niet alsnog worden weggegooid, betaal je er statiegeld over. "Dat zal waarschijnlijk wel triggeren om de boom terug te brengen."

Je krijgt ook instructies mee hoe je de boom moet verzorgen, want anders haalt hij januari waarschijnlijk niet eens. "Genoeg water geven en niet de dicht bij de verwarming zetten bijvoorbeeld." BeterBoompje zorgt er als je de boom hebt teruggebracht dan voor dat je kerstboom in januari terug in het bos komt.

Horecazaken

De duurzame bomen zijn in dertien steden af te halen: Amsterdam, Breda, Delft, Den Bosch, Eindhoven, Enschede, Groningen, Nijkerk, Nijmegen, Rhenen, Tilburg, Tiel en Utrecht. Dit komt door een samenwerking met meerdere horecazaken die als pick-up point zullen fungeren. "Die zaken zijn nu dicht door corona en zeggen: dan zijn we toch iets aan het doen en we dragen ergens aan bij", zegt Thibaud.

Zusters
Lees ook:
Zusters in Oosterhout verlost van wijnoverschot: 'In vijf dagen uitverkocht'

Thibaud vindt dat het nieuwe initiatief goed past bij wat het platform Breda Maakt Mij Blij doet: ervoor zorgen dat kwaliteitsproducten niet in de container eindigen. Eerder hielp het platform al bij het redden van 20.000 flessen wijn en 10.000 kilo pompoenen.

"Wij worden er heel enthousiast van en lopen al een maand tussen de kerstbomen. Het is onze grootste missie tot nu toe." En de uiteindelijke droom? "Een eigen kerstbomenbos."