Utrecht

Nog nooit een PVV-burgemeester, hoe komt dat?

11 november 2020 17:05 Aangepast: 11 november 2020 18:23
PvdA'er Sharon Dijksma is sinds gisteren de nieuwe burgemeester van Utrecht Beeld © ANP

Utrecht heeft een nieuwe burgemeester: Sharon Dijksma. Ze is PvdA'er, terwijl dat niet de grootste partij van Utrecht of van ons land is. En wie naar de verdeling van burgemeesters in ons land kijkt zal iets opvallen. De PVV heeft helemaal geen burgemeesters, terwijl dat landelijk wel een grote partij is. Hoe komt dat?

"Men schuift elkaar de baantjes toe", meent PVV-leider Geert Wilders. "Het is niet zo dat PVV'ers niet solliciteren. Ik weet van mensen die gesolliciteerd hebben naar burgemeestersposten maar het niet zijn geworden."

En dat terwijl Wilders vindt dat zijn partij zeker wel geschikte kandidaten in huis heeft. "Maar als je nooit burgemeesters mag leveren, kan je ook nooit iemand leveren die ervaring heeft. Het is een kip-en-eiverhaal."

Vertrouwen in persoon

In het geval van Utrecht zat er volgens politiek verslaggever Frits Wester ook geen PVV'er tussen de sollicitanten. "Het gaat er bij burgemeesters niet om hoe groot je landelijk bent. Het gaat erom hoeveel vertrouwen ze hebben in jou als persoon als burgemeester."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sharon Dijksma nieuwe burgemeester van Utrecht

"De burgemeester is de eerste burger die boven een partij komt te staan. Maar je ziet wel dat wie nu burgemeester is, een partijverdeling is van vijftig jaar geleden. Dat zijn vaak oudere partijen zoals de VVD, CDA en PvdA."

Tweede Kamer

Dat blijkt ook als je kijkt naar de verdeling van de burgemeestersposten. Zo zijn er 105 CDA-burgemeesters, 103 VVD-burgemeesters en 71 PvdA-burgemeesters. Heel anders dan de zetelverdeling in ons land, waarbij de PvdA de zevende partij in de Tweede Kamer is. De PVV is na de VVD de grootste, maar heeft dus geen burgemeesters.

Ook Wester zegt dat een PVV'er prima kan solliciteren. "Niet geschoten is altijd mis." De Commissaris van de Koning maakt een selectie en kijkt met wie er gepraat wordt. "De gemeenteraad beslist uiteindelijk wie de burgemeester wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore