Ga naar de inhoud
Keurmerk en platform opgericht

Renate is verkozen tot beste geboortefotograaf ter wereld

Een van de ingezonden beelden waarmee Renate heeft gewonnen Beeld © Renate van Lith

Renate van Lith werd vanmorgen wakker met goed nieuws. De 43-jarige vrouw uit Assendelft heeft de titel International Birth Photographer of the Year 2020 bemachtigd. Niet alleen dankzij haar foto's maar ook vanwege haar inzet voor de 'community'.

Ze is ontzettend verrast door het nieuws. "Ik viel bijna van m'n stoel toen ik het las. Ik krijg van alle kanten felicitaties. Echt geweldig", vertelt Renate aan EditieNL.

Van inspecteur naar fotograaf

Vijf jaar geleden is ze per toeval de fotografiewereld ingerold. "Ik werkte toen nog als inspecteur in de kinderopvangbranche. Elke ambtenaar kreeg loopbaanbudget dat besteed mocht worden aan iets wat niks met het eigen vak te maken had. Ik heb met dat geld de basisopleiding aan de fotovakschool gevolgd."

Het was bedoeld als hobby, maar liep al snel uit de hand. Uiteindelijk zegde Renate zelfs haar baan op. "Niet omdat die niet leuk was, maar dit is mijn passie. Geboortefotografie is zo bijzonder. Alle emoties die je maar kunt bedenken komen voorbij. Opluchting, spanning, uitputting, verdriet en blijdschap. Ik zie alles door de lens. Het is heel bijzonder om daar als fotograaf onderdeel van te zijn. Ik vind het heel mooi dat mensen mij het vertrouwen geven om bij zo'n intiem moment te zijn."

Intensief werk

Inmiddels heeft ze tientallen bevallingen bijgewoond. "Ik doe er twee per maand. Je kunt niet honderd van zulke shoots in een jaar plannen. Je weet nooit wanneer de bevalling begint en er is geen collega met wie ik kan afwisselen, zoals een verloskundige. Het is heel intensief. Ik heb weleens bevallingen van meer dan 24 uur meegemaakt. Dan werk je non-stop, zonder pauze en zonder slaap."

Voor de wedstrijd moest ze niet alleen foto's insturen, maar ook documenten zoals reviews van klanten en aanbevelingsbrieven. Daarnaast moest ze aantonen in hoeverre ze betrokken is bij het vak en zich inzet voor de gemeenschap.

Dat was voor Renate geen probleem. Ze heeft een eigen keurmerk opgericht voor geboortefotografen in Nederland en België, waaraan ziekenhuizen kunnen zien dat de fotograaf voldoende kennis en professionaliteit bezit om een bevalling bij te wonen. "Je moet natuurlijk niet in de weg lopen als fotograaf", legt Renate uit. "Verschillende ziekenhuizen werken inmiddels met dit keurmerk samen."

Daarnaast heeft ze een platform opgericht waar Nederlandstalige geboortefotografen samen kunnen komen. "Hier kunnen mensen uit het vak overleggen en elkaar vragen stellen. Er is veel interactie. Het is bedoeld om elkaar een beetje omhoog te tillen."

Hier kun je meer foto's van Renate en de andere finalekandidaten zien.

Hobbyfotograaf
Lees ook:
Hobbyfotograaf Otto komt roedel wolven tegen: 'Droom die uitkomt'