PlayStation 5

Handelaren slaan slaatje uit populariteit spelcomputers: 'Vierhonderd euro winst'

09 november 2020 13:43 Aangepast: 09 november 2020 19:11
Gamefanaat Thijs baalt van de Marktplaats-verkopers Beeld © EditieNL

Vanaf dinsdag is de nieuwe spelcomputer van Xbox verkrijgbaar, de Xbox Series X. Volgende week is de nieuwe PlayStation 5 te koop. Er is alleen een probleem voor de fans: beide zijn nu al uitverkocht. Dat leidt tot een levendige handel op Marktplaats.

Handelaren spelen slim in op de populariteit en schaarste van de nieuwe spelcomputers. Op Marktplaats worden zogeheten pre-orders voor veel meer dan de vraagprijs doorverkocht. "Ik heb de consoles besteld via een Deense website en verkoop ze hier weer door. Op dit moment heb ik vierhonderd euro winst", vertelt een student International Business die zichzelf op Marktplaats 'A' noemt.

Geen schuldgevoel

Hij voelt zich er niet schuldig om. "Als ik het niet doe zijn er honderd anderen die het doen. Ik bepaal de prijs niet, dat doen de mensen zelf. Ik faciliteer het alleen maar. Het is een kwestie van vraag en aanbod."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Xbox Series X en S: de grote comeback van Xbox?

Er zijn volgens hem wel meer studenten die dit doen. "Veel bijbanen van studenten zijn weggevallen sinds de coronacrisis. We hebben toch inkomsten nodig." Eerder heeft hij hetzelfde gedaan met sneakers.

Moeizaam

Gamefanaat Thijs de Bondt baalt ontzettend van dit soort onlinehandelaren. Hij weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om de nieuwe spelcomputers te bemachtigen. "Ik heb maanden geleden al de nieuwe Xbox gereserveerd bij een gamewinkel. Ik stond op nummer 15 en moest een aanbetaling van vijftig euro doen. Maar onlangs werd ik door de winkel gebeld met de melding dat ze er toch niet genoeg hadden. Ik kreeg mijn aanbetaling terug", vertelt hij aan EditieNL.

Ook slaagde hij er niet in de nieuwe PlayStation via de reguliere weg te bemachtigen. "Ik ben toen rond gaan bellen en heb oproepjes geplaatst op Twitter." Uiteindelijk heeft hij toch nog een Xbox en PlayStation voor de normale prijs kunnen regelen via vrienden die extra pre-orders hebben gedaan.

Hoogtepunt

Gamejournalist Jan Meijroos is ook niet te spreken over verkopers die een slaatje slaan uit de situatie. "Voor veel mensen is de release echt een hoogtepunt, zij leven er jaren naartoe", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Review: PlayStation 5 maakt indruk

"Die verkopers proberen zichzelf te verrijken over de rug van loyale mensen. En dat terwijl er al zo weinig exemplaren zijn", zegt hij tegen EditieNL.

Het is volgens Meijroos gebruikelijk dat nieuwe spelcomputers in het begin uitverkopen. "In Nederland gaat het maar om een paar duizend. Wij zijn wat dat betreft het afvoerputje van de wereldwijde game-industrie."

Lockdown

Vanwege de lockdown is de run op de spelcomputers nu extra groot. "Je merkt echt dat mensen nu behoefte hebben aan vermaak. Er mag verder zo weinig. Gamen kun je gewoon veilig binnenshuis doen. De Nintendo Switch doet het sinds de coronacrisis ook ontzettend goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore