Hele stad testen

Is massatest het wapen in de strijd tegen coronavirus?

07 november 2020 11:07
Beel ter illustratie Beeld © ANP

In de Britse stad Liverpool worden momenteel álle inwoners getest op het coronavirus. Iedereen die in de stad woont of werkt wordt opgeroepen om een test te doen. Is dit ook voor ons land de manier om verspreiding van het virus tegen te gaan?

Volgens de Britse premier Boris Johnson kunnen hiermee inwoners die nog geen symptomen hebben maar het virus wel dragen worden opgespoord. "Het is nog vroeg maar deze manier van massatesten is mogelijk een krachtig wapen in de strijd tegen het coronavirus."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Christiaan doet commerciële sneltests, RIVM heeft je liever in de teststraat

Liverpool is niet de eerste plek waar massatesten worden afgenomen. Eerder werden in de Chinese steden Wuhan en Qingdao alle inwoners getest. Ook Luxemburg heeft bij iedereen een test afgenomen en in Slowakije is een groot deel van de bevolking opgeroepen om zich te laten testen. Moeten wij dat in Nederland ook gaan doen?

Bron van het virus

"Als het al kan dan zou het voordeel zijn dat je direct een inzicht krijgt wie in die stad het virus kan verspreiden", zegt viroloog Ab Osterhaus tegen EditieNL. "Als je die mensen onmiddellijk isoleert dan ben je de bron van de infectie kwijt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van scherpschutter tot coronatester: 'Mooi dat ik zo mijn land kan dienen'

Toch wil het niet zeggen dat je daarmee het virus kunt stoppen. "Er zijn ook mensen die al zijn aangestoken door mensen die positief getest zijn, maar zelf nog in de incubatietijd zitten. Deze mensen zullen zelf negatief testen maar kunnen dus wel weer andere mensen aansteken."

Incubatietijd

Daarom zou je – als je een hele stad test – iedereen op een later tijdstip nóg een keer moeten testen. Om de besmettingen in de incubatietijd te ondervangen.

In Nederland is bovendien de testcapaciteit en het soort testen nog niet geschikt voor massatesten. De GGD laat aan EditieNL weten dat ze het plan op zich wel een goed idee vinden. Maar de testen die wij in Nederland gebruiken zijn alleen geschikt voor mensen die symptomen hebben. Het testen van mensen zonder klachten heeft dus nu geen zin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore