Ga naar de inhoud
'Stadsgenootjes'

Beschuit met genderneutrale muisjes: rood in Utrecht en groen in Rotterdam

Olaf Ouwerkerk heeft de nieuwe muisjes bedacht Beeld © EditieNL

Ouders die in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis een kindje krijgen, krijgen voortaan niet meer standaard roze muisjes bij een meisje of blauwe bij een jongen. Aan het bezoek van de nieuwkomers wordt nu ook beschuit met wit-rode muisjes aangeboden.

De nieuwe muisjes zijn een initiatief van ondernemer Olaf Ouwerkerk. Ze zijn niet in de traditionele kleuren van het geslacht, maar in de kleuren van de stad. Zo zijn er groen met witte muisjes voor kinderen die in Rotterdam geboren worden, geel met groene muisjes voor kinderen in Den Haag en rode, witte en zwarte muisjes voor Amsterdamse baby's.

Officieel mogen ze geen muisjes heten, want die naam is vastgelegd door product De Ruijter. Daarom worden ze 'Stadsgenootjes' genoemd.

"Eigenlijk is het best een gek idee dat we ons anno 2020 nog steeds zo vasthouden aan de traditionele kleuren", zegt Ouwerkerk, die het bedrijf Stadsgenootjes samen met zijn zus oprichtte. "We hebben allebei jonge kinderen en we zien dat genderneutraliteit steeds belangrijker wordt. Daarom besloten we de keur van de muisjes aan de stad te koppelen, en dus niet aan het geslacht", zegt hij tegen EditieNL.

Andere kleuren

En dat bleek een goed idee. Vanuit het hele land krijgen Olaf en zijn zus verzoekjes. "Mensen voelen verbinding met hun stad. We zijn ook bezig met varianten voor Eindhoven, Breda en Delft." Ook komt er een regenboogeditie.

Behoefte

Brand Berghouwer van Transgendernetwerk juicht het initiatief toe. "Het is echt iets van de laatste decennia dat we roze of blauwe muisjes gebruiken. Daarvoor was dat veel minder", zegt hij tegen EditieNL.

Bemanning
Lees ook:
Bemanning of bemensing? 'Het geslacht maakt niet uit voor het beroep'

Hij is blij dat er nu meer kleuren bijkomen. "Ik ken een stel wat net een kind heeft gekregen waarvan een van de ouders transgender is. Zij hebben zelf verschillende soorten muisjes gekocht en die gemixt."

Volgens hem moet iedereen zelf weten welke kleur muisjes ze smeren. "Als je waarde hecht aan blauwe of roze muisjes, moet je dat lekker zelf weten. Maar het is wel heel leuk dat er nu meer keuze is."

Reactie ziekenhuis

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis benadrukt dat de keuze voor rood-witte muisjes niet is gemaakt vanwege het genderneutrale aspect. "Wij willen deze muisjes aanbieden aan mensen die trots zijn op Utrecht. Het staat voor ons helemaal los van de genderdiscussie. We bedoelen het gewoon als leuk extraatje."

Bekijk hier de video:

02:06