Woningtekort

Wonen in een winkel: 'Het ligt lekker centraal'

07 november 2020 09:41 Aangepast: 07 november 2020 10:57
Het nieuwe huis van Lotte spreekt nog niet helemaal tot de verbeelding Beeld © EditieNL

Je zal er maar wonen: in een voormalige Zeeman, Intersport of Schoenenreus. Het zijn vaak niet de meest inspirerende winkelpanden. Toch lenen ze zich prima om er een appartement van te maken. In Veghel wordt een winkelcentrum omgebouwd tot zes rijtjeswoningen en zes appartementen. "Je kunt niet zomaar een V&D verbouwen."

Lotte Opheij woont straks in een appartement in het nieuwbouwproject aan de Patio in Veghel. "Het is nog even wachten tot het klaar is maar ik ben heel bij met mij nieuwe woning", zegt ze tegen EditieNL. "Ik heb de tekeningen gezien en het gaat heel mooi worden. Voor mij was een van de voornaamste redenen om dit te kopen dat alles volledig nieuw is aan de binnenkant. Ik ben namelijk echt niet handig."

Ook de locatie was voor haar een reden om het huis te kopen. "De ligging is centraal, ik kan er mijn auto kwijt en het is dicht bij mijn werk."

Lotte ziet het helemaal voor zich Lotte ziet het helemaal voor zich

De winkels worden wel volledig verbouwd voordat ze bewoonbaar zijn. Jeroen Vissers van Projectontwikkelaar JES: "Bouwkundig komt er niet zoveel bij kijken. Hoe meer je afbreekt, hoe makkelijker het is", zegt hij tegen EditieNL. "Wat vooral een uitdaging is, is zorgen dat er genoeg licht binnenvalt."

V&D

Winkelpanden hebben vaak niet aan alle kanten ramen. "We maken soms wat ramen bij, of we maken een lichtstraat of -koepel."

Zo komt het er straks uit te zien Zo komt het er straks uit te zien

De woningen in Veghel hebben allemaal een vloeroppervlak van vijftig tot honderdvijftig vierkante meter. "Je kunt niet zomaar een voormalig V&D-pand van drieduizend vierkante meter verbouwen tot woonhuizen", gaat Vissers verder. "De schaal van dat soort gebouwen is niet geschikt voor woonruimtes. Je hebt zijkanten nodig voor ramen." Dat soort grote panden worden dan eerder verbouwd tot kantoorpanden.

Leegstand

In veel winkelcentra staan door de groei van online-shoppen en door de huidige crisis winkelpanden leeg. Daarnaast is er een groot tekort aan woonhuizen dus op deze manier komen volgens Visser deze twee dingen mooi samen. "Dit is een deel van de oplossing voor het woningtekort. Binnensteden zijn vaak sterke gebieden en je kunt ze vitaal houden door er een andere functie aan te geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurwoningen vrije sector weer duurder: 'Veel prijzige appartementen'

Genoeg ruimte:

In de 70 grootste steden van het land is er in totaal ruim 340.000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte beschikbaar om woningen van te maken. Omgerekend gaat het om bijna 10.000 nieuwe woningen. Dat zijn ongeveer net zoveel huizen als in de hele Utrechtse binnenstad.

Bron: Colliers International, 2020

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore