D66 en ChristenUnie

'Plaats spiegels op monumenten om bezoekers met zichzelf te confronteren'

05 november 2020 16:20 Aangepast: 05 november 2020 18:08
D66-lid Marijn Bosman pleit voor spiegels op vijf Amsterdamse monumenten Beeld © EditieNL

Er moeten spiegels komen op vijf Amsterdamse monumenten. Daarvoor hebben D66 en de ChristenUnie vandaag een voorstel ingediend. Op die manier zouden bezoekers met zichzelf geconfronteerd worden. Maar heeft dat echt zin?

Het voorstel is om een spiegel te plaatsen bij vijf monumenten in Amsterdam: de Dokwerker, het Holocaust Namenmonument, het Nationaal Monument op de Dam, het Nationaal Monument Slavernijverleden en het Homomonument.

Afstand verkleinen

"Monumenten gaan over gebeurtenissen in het verleden. Met een spiegel verklein je de afstand tussen het verleden en jezelf", zegt Marijn Bosman van de Amsterdamse D66 tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De kracht van spiegels in je badkamer

"Je wordt op die manier emotioneel betrokken bij het monument en bij gebeurtenissen als oorlog, onrecht en onveiligheid", legt ze uit. "Daarnaast zet zo'n spiegel mensen aan tot denken over vragen. Wat zou ik in die tijd of tijdens die gebeurtenis gedaan hebben? En waarom?"

Gedragsverandering

Spiegels kunnen in openbare ruimten wel degelijk verandering in gedrag opleveren, weet gedragspsycholoog Sabine Jansen. "Zo kunnen ze ervoor zorgen dat mensen zich minder snel misdragen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Er zijn wel eens proeven gedaan met spiegels die bij zelfscankassa's worden opgehangen en bij afvalcontainers waar mensen vaak hun afval naast gooien", zegt ze tegen EditieNL.

Als je jezelf in de spiegel ziet, heb je namelijk het idee dat je in de gaten wordt gehouden. "Je denkt dan: 'Shit, wat ik hier doe of wil doen is eigenlijk niet juist. Wat ben ik eigenlijk een oneerlijk of onfatsoenlijk persoon. Dat wil ik niet zijn.' Er ontstaat zelfbewustzijn."

Sportschool en lift

Ook op andere plekken worden bewust veel spiegels opgehangen. Zo hangen sportscholen er vol mee. "Er is bewezen dat als je jezelf bezig ziet, je zelfbeeld wordt geactiveerd en dus harder je best gaat doen. In dit geval dus harder sporten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hilarisch: spiegelverkopers op Marktplaats proberen buiten beeld te blijven

In liften hangen spiegels er ook niet zonder een reden. "Dat heeft vooral een praktische functie, want daardoor lijkt het ruimtelijker. Vooral op mensen met claustrofobie heeft dat een positief effect."

Gedragspsycholoog Sabine Jansen laat het nut van spiegels in de lift zien Gedragspsycholoog Sabine Jansen laat het nut van spiegels in de lift zien

Toch twijfelt ze over het effect van spiegels op gedenktekens. "Ik weet niet of dat echt gaat werken. Op dat moment ben je niet actief bezig met een activiteit zoals sporten of boodschappen afrekenen. Je kijkt alleen naar een monument."

QR-code

D66 en ChristenUnie willen ook een QR-code toevoegen waarmee je naar een website wordt geleid waar de context van het monument verder wordt toegelicht en een paar vragen worden gesteld ter reflectie. De kosten voor het project bedragen zo'n 25.000 euro. "Mocht het een succes blijken, dan zien we graag dat meerdere monumenten in Amsterdam van een spiegel worden voorzien", aldus D66'er Marijn Bosman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore