Nieuwe coronamaatregelen

Een uitje nu het nog kan: 'Extra genieten van tijdelijke dingen'

04 november 2020 16:39 Aangepast: 04 november 2020 18:08
Last-minute naar een pretpark of de dierentuin Beeld © Erika Damen / Janneke van T Noordende

Vanavond om tien uur gaan de nieuwe coronamaatregelen in. Publieke locaties zoals bioscopen, pretparken, zwembaden, musea en pretparken gaan dan twee weken dicht. Vandaag was voorlopig de laatste dag om dit soort plekken te bezoeken en daar maakten we gretig gebruik van.

Toch nog een dagje naar de Efteling, snel naar de bioscoop om nog een filmpje mee te pakken, of een stapel boeken bij de bieb lenen nu het nog kan. Op onze oproep op Facebook reageerden jullie massaal jullie met activiteiten van vandaag, die vanaf morgen allemaal niet meer kunnen.

Vandaag mogen we nog naar de bioscoop Vandaag mogen we nog naar de bioscoop

Zo ging Lindsay nog snel naar de Club van Sinterklaas. "Voor het geval de bioscopen niet meer open gaan voor 5 december." En Janneke bracht de dag door in Burgers' Zoo, dat vanaf morgen ook dicht is: "Nog een laatste dagje wat leuks doen." Worden we er gelukkig van om dingen een laatste keer te doen?

Domper

"Uit een Engels onderzoek blijkt dat we heel gelukkig worden van culturele activiteiten, zoals een museum bezoeken of naar een theater gaan", zegt Patrick van Hees, auteur van het boek de Geluksprofessor. "Je stemming gaat omhoog en het is van belang voor je geluk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ons leven wordt komende 2 weken nog wat ingewikkelder: de maatregelen op een rij

Hij begrijpt dan ook wel dat mensen hun laatste kans aangrijpen om een uitje te plannen. "Dat we niet kunnen gaan, is natuurlijk wel een domper voor mensen", legt hij uit. Al overleven we het volgens hem ook wel als we er niet heengaan.

Wat ons gelukkig maakt bij het doen van culturele activiteiten, is dat we het vaak met iemand samen doen. "Dat is belangrijk voor ons geluksgevoel. Ook kun je je andere zorgen vergeten, als je je verwondert om een kunstwerk of een mooie film."

Extra genieten

We kunnen ook nog eens extra genieten van dingen als we beseffen dat het tijdelijk is. "Als bijvoorbeeld je kind twaalf is geworden en je beseft dat het het laatste jaar is dat hij of zij op de basisschool zit, dan geniet je daar nog meer van. Dus het besef van tijdelijkheid is belangrijk bij geluk. Dat stimuleert je extra om het moment tot je te nemen. Dat is nu ook zo. Ook al is deze twee weken een afzienbare periode."

Kevin de Jong was nog een dagje naar de Efteling Kevin de Jong was nog een dagje naar de Efteling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore