Prinses Diana

The Crown waarschuwt voor eetstoornis: 'Kan een trigger zijn'

04 november 2020 14:46 Aangepast: 04 november 2020 18:31
Irene heeft zelf ook geworsteld met een eetstoornis Beeld © Eigen foto

Nog minder dan twee weken en dan staat het nieuwe seizoen van The Crown op Netflix. Kijkers worden bij een aantal aflevering gewaarschuwd over de scènes waarin prinses Diana worstelt met een eetprobleem. Waarom is zo'n waarschuwing nodig?

In het vierde seizoen van de hitserie zijn alle ogen gericht op prinses Diana, gespeeld door Emma Corrin. Ook haar eetstoornis zal daarbij dus aan bod komen.

Een waarschuwing daarover is erg nuttig, denkt Irene. "Ik heb zelf een eetstoornis gehad", vertelt de ze aan EditieNL. Irene werkt tegenwoordig als ervaringsdeskundige bij online hulpplatform Proud2Bme. "Dat soort dingen op tv zien triggert heel erg de eetstoornis." 

Erover praten

Irene denkt dat het goed is als zo'n waarschuwing ook de tip geeft om er met iemand over te praten als je merkt dat je het lastig vindt. "Dat geeft je een alternatief. Het is belangrijk dat ze ook doorverwijzen naar een instantie." Het kan er anders namelijk ook voor zorgen dat je het juist gaat kijken, zegt ze uit eigen ervaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

The Crown krijgt waarschuwing voor boulimia-beelden

Dat boulimia in de serie voorkomt is niet erg, maar kan mensen wel op ideeën brengen, zegt Elske van den Berg. Ze is behandelaar eetstoornissen bij Novarum. "Met braken is bekend: vaak kom je daar niet zelf op", zegt ze.

Op ideeën brengen

Zo'n waarschuwing heeft vooral nut voor de omgeving van mensen die er mogelijk door getriggerd worden. "Wat je hoopt is dat vaders en moeders hierdoor weten dat hun kind daar misschien mee bezig is en kunnen zeggen: dat helpt echt niet. De omgeving moet ervan bewust zijn. Voor de persoon zelf helpt het niet, je gaat het juist doen."

Scenes met seksualiteit of drugsgebruik krijgen verplicht zo'n melding, dat is bij eetstoornissen niet het geval. Van den Berg pleit er ook niet voor om een dergelijke melding te verplichten. "Ik weet niet of dat goed zou zijn. Nogmaals: je wil niet dat mensen er juist naar gaan kijken. Daar moet je langer over nadenken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore