Dierenroute

'Runbrandt' maakt hardloopkunst voor onderzoek naar dierenkanker

04 november 2020 11:13 Aangepast: 07 november 2020 09:16
Sander noemt zichzelf Runbrandt Beeld © Seth Profet

Een vogel, een wolf, een hond of een walvis. Sander Gabel is hardloper en kunstenaar, hij rent routes die een bepaald figuur voorstellen. Vrijdag gaat hij een speciale dierenroute hardlopen om op die manier geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker bij dieren.

Sander is naast hardloper ook dierenliefhebber. Toen hij werd benaderd door de Universiteit Utrecht met de vraag of hij een sponsorloop wilde organiseren hoefde hij er niet lang over na te denken. "Ik ren al langer de dierenroutes, en ik ben zelf een enthousiaste hondeneigenaar", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hardlopen en wijn drinken tegelijk: in 2021 is er in Limburg een wijnmarathon

"Daar komt bij dat niet lang geleden ik te horen kreeg dat een familielid terminale kanker heeft dus voor mij kwam er heel veel samen met dit doel. Onderzoek naar kanker is gewoon heel belangrijk."

Subsidie

Het geld dat hij ophaalt met zijn actie gaat naar onderzoek naar kanker bij dieren. "Daar hebben mensen ook profijt van want als er een doorbraak is bij dieren of mensen profiteert iedereen daarvan. Maar helaas is er maar weinig subsidie voor onderzoek naar kanker bij dieren. Onderzoek naar kanker bij mensen krijgt dan toch vaak voorrang dus ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje bij kan dragen."

Een van zijn creaties Een van zijn creaties

Of het een vogel, vis of landdier wordt is dus nog even afwachten. "Er gaat heel wat tijd zitten in de voorbereiding. In heb een speciale routebouwtool en op mijn telefoon zie ik dan welke route ik moet lopen. Het is soms best ingewikkeld want om een rechte lijn te maken moet ik regelmatig een grasveld over of een kruispunt schuin oversteken."

Live volgen

Vrijdag gaat hij een nog geheim dieren 'tekenen' via de actiepagina  waar je kunt doneren is de route live te volgen. "Je kunt dan live het dier zien ontstaan en dat is denk ik wel heel leuk om een keer te zien."

Wil je zelf ook een keer een dierenplaatje rennen of wandelen? Kijk dan op de pagina van Sander. Iedereen die hem steunt krijgt toegang tot speciale dierenroutes. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore