Nieuwe plannen

Kersttruienwinkel of snelteststraat: deze ondernemers geven niet op

04 november 2020 11:38 Aangepast: 04 november 2020 18:15
Farid maakte van zijn café een kersttruienwinkel Beeld © EditieNL

Help ondernemers de winter door, anders gaan bedrijven massaal over de kop. Het is een oproep van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Veel ondernemers krijgen het door de gedeeltelijke lockdown zwaar te verduren, maar ze zitten lang niet allemaal bij de pakken neer.

Horecaondernemer Farid Bicane zit met de handen in het haar, zo zwaar wordt hij getroffen door de coronacrisis. "Ik heb tien jaar lang ontzettend hard gewerkt om dit op te bouwen. Ik zit echt met de handen in het haar. Ik heb vanaf maart zelf geen salaris meer gehad, maar dat hoort erbij, want je bent eigen ondernemer."

Foute kersttruien

In oktober moest hij zelfs veertig man personeel ontslaan. "Je kan negatief doen en zeuren, maar je doet er niets aan. Dus je moet kijken naar wat je wel kan." Zijn café in Breda toverde hij daarom om tot een seizoensgebonden winkeltje waarin foute kersttruien worden verkocht. "Zo'n winkel bestaat nog niet. We zijn druk bezig met het versieren van de zaak, het wordt helemaal over de top."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ons leven wordt komende 2 weken nog wat ingewikkelder: de maatregelen op een rij

"De eerste honderdvijftig truien zijn ingekocht, moeten even kijken hoe het loopt, want ik ben er natuurlijk niet mee bekend", zegt Farid. "Iets later gaan we ook Nordmann kerstbomen verkopen. Ik ga alles eraan proberen om mijn hoofd boven water te houden. 

Mobiele testlocatie

Joost Frijlink werkt normaal gesproken in de evenementensector. "Dat ligt al sinds maart stil, dus zijn er ook geen inkomsten", vertelt hij aan EditieNL. Als hij van verschillende ondernemers in zijn netwerk hoort dat ze problemen krijgen als personeel positief wordt getest op corona, komt hij op een idee. "Het is onnodige tijdverspilling als het werk stilligt door quarantaine en het wachten op testuitslagen."

Drie weken geleden zet hij daarom een coronasnelteststraat op. "Hele bedrijfsafdelingen reden naar ons toe, soms wel een uur heen en een uur terug", vertelt Joost. "We dachten dat dat effectiever moest kunnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca zit niet stil: disco-afhaal en levend ganzenbord terwijl je wacht

Hij bedacht de SneltestExpress: een bus omgebouwd tot mobiele sneltestlocatie. "Vanaf donderdag rijden wij het land door naar bedrijven die ons inhuren om medewerkers snel op corona te kunnen testen. Bij een negatieve uitslag kan de werknemers dan snel weer aan het werk."

Touringcars

Joost vindt dat zijn nieuwe werkzaamheden eigenlijk best op zijn oude werk lijken. "De testen worden afgenomen door medische professionals, dus ik ben in feite gewoon iets aan het organiseren, net als voor de evenementenindustrie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jesse en Kevin hebben hun café omgetoverd tot oud-Hollandse snoepwinkel

Voor het initiatief sloeg SneltestExpress de handen ineen met Betuwe Express. De zeventig touringcars van dat bedrijf staan namelijk al maanden zo goed als stil. "Dat betekent ook geen inkomsten, dus je moet creatief zijn in deze tijd," zegt Albert Winnemuller van Betuwe Express.

"Toen we hiervoor werden benaderd hebben we in zes dagen een touringcar coronaproof gemaakt. Alle stoelen zijn eruit gehaald, er zijn alleen nog stoelen voor de chauffeur en het medisch personeel. Even kijken hoe het loopt, misschien kunnen we dan meerdere touringcars inzetten als mobiele coronateststraten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore