Alsnog ontslagen

Loon inleveren om je werkgever te redden? 'Ik werd daarna alsnog ontslagen'

03 november 2020 18:12 Aangepast: 03 november 2020 18:38
Karin raadt mensen af om een loonoffer te doen Beeld © EditieNL

Zou jij genoegen nemen met minder salaris als je daarmee je werkgever redt? De afgelopen dagen was er veel kritiek op KLM-piloten, die alsmaar twijfelden of ze wel salaris wilden inleveren. In ruil daarvoor zou KLM miljarden staatssteun krijgen.

Door de koppige houding van de pilotenvakbond VNV stond de toekomst van KLM op het spel. Uiteindelijk stemmen ze nu in, en lijkt het bedrijf gered. KLM krijgt een injectie van 3,4 miljard euro van kabinet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Witte rook: akkoord tussen piloten en KLM

Maar het doen van een loonoffer levert niet altijd iets op, weet Karin Padmos. Ze werkte vijftien jaar lang in de thuiszorg toen haar werkgever haar vroeg om loon in te leveren. "Er werd me een keuze voorgelegd: twintig procent salaris inleveren of ik zou ontslagen worden.

Alsnog ontslagen

Karin koos voor het eerste, maar werd niet veel later alsnog ontslagen. "Ik ben er ontzettend van slag van geweest. Ik vond het een smerig spel." Ze kwam na haar ontslag in de WW terecht. Maar omdat ze minder was gaan verdienen, kreeg ze ook een lagere uitkering.

Geen uitzondering

Een heel zuur voorbeeld, zo noemt CNV-voorzitter Piet Fortuin de situatie van Karin. "Maar helaas geen uitzondering", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet weigert staatssteun KLM, Hoekstra wil eerst loonoffers

Vier tot acht procent van de bedrijven vraagt z'n personeel weleens om een loonoffer. Dat blijkt uit onderzoek van CNV. "Regelmatig stelt een bedrijf voor om het loon te verlagen of af te zien van je vakantietoeslag of eindejaarsuitkering."

Niet instemmen

De vakbond raadt aan om niet direct in te stemmen met zo'n voorstel. "Je hoeft niet zomaar akkoord te gaan. Vaak zeggen we zelfs: doe het maar helemaal niet."

"Een bedrijf moet realiseren dat de kachel thuis bij de werknemer ook moet branden. De rekeningen moeten betaald worden", benadrukt Fortuin.

Ander werk

Gelukkig heeft Karin inmiddels leuk ander werk gevonden: ze is nu voorzitter van moestuinvereniging 'Hof van Noord' in Rotterdam. Ze doet hier haar verhaal in de hoop anderen daarmee te waarschuwen. "Niet je loon inleveren als het niet écht nodig is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore