Amerikaanse verkiezingen

Trump of Biden? Ook deze Nederlanders zitten in spanning

03 november 2020 16:56 Aangepast: 03 november 2020 18:46
Jesse (links) is voor Trump, Greg en Pep (rechts) voor Biden Beeld © EditieNL

Vannacht is het zover: dan vinden de Amerikaanse verkiezingen plaats. Wordt Trump herkozen als president of komt Biden aan de macht? Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland zitten mensen in spanning.

Acteur en influencer Jesse Meester kan niet wachten tot het zover is. Hij is voor werk veel in de Verenigde Staten en is helemaal weg van de Amerikaanse politiek. "Het is voor mij een vorm van entertainment", zegt hij tegen EditieNL.

Trump-fan

Jesse is aangesloten bij het Republikeins Nationaal Comité. Hij hoopt dan ook dat Trump herkozen wordt. "Ik vind dat hij niet op de juiste manier in de media komt. Het is oneerlijk hoe hij wordt geframed, zeker hier in Europa. Media hebben de oorlog verklaard nadat hij in 2016 werd verkozen tot president."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerika stemt: wordt het Biden? Toch Trump? En wanneer weten we het?

Jesse staat niet achter alles wat Trump zegt, maar vindt hem wel een goede president. "Hij is theatraal, een beetje gek en geen echte politicus. Maar niemand ziet wat voor goede dingen hij heeft gedaan en nog wil doen. Het is dus belangrijk dat er andere geluiden klinken dan 'Trump is the bad guy'."

Mening van Nederland

Als Nederlanders zouden mogen stemmen, dan wordt Biden de nieuwe president. Zes op de tien Nederlanders (61 procent) zou een stem op Joe Biden uitbrengen. Slechts één op de tien (11 procent) Nederlanders zou op Trump stemmen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos.

"Biden is niet goed voor Amerika", vindt Jesse. "Tijdens zijn lange politieke carrière heeft hij herhaaldelijk ongelijk gehad. Hij heeft duidelijk niets van zijn fouten geleerd. Daarom is president Trump de enige verstandige keuze."

Biden-fan

Greg Shapiro, comedian bij Boom Chicago, denkt daar anders over. Hij hoopt dat Biden als winnaar uit de bus komt. "Als Trump herkozen wordt, kan dat weleens het einde van de wereld betekenen", zegt hij tegen EditieNL.

"Het idee beangstigt mij. Toen hij vier jaar geleden werd gekozen was ik ook in een rouwstemming."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindigt verkiezingsdag VS in een chaos? Duidelijke uitslag cruciaal

Toch heeft Shapiro als comedian ook kunnen profiteren van de afgelopen jaren met Trump als president. Jarenlang was hij het onderwerp van vele grappen. "Trump heeft mij lui gemaakt", lacht Shapiro. "Het is zo makkelijk om grappen over hem te maken."

Win-win

"Maar goed, ook als hij geen president meer is zal hij zijn bek niet houden", gaat hij verder. "Dus de Trump-grappen zullen blijven. En dan komen er nog eens Biden-grappen bij ook. Win-win!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore