DierenPark Amersfoort

Thijs stond oog in oog met ontsnapte chimpansees: '10 meter van mijn zoon af'

03 november 2020 15:42 Aangepast: 03 november 2020 18:35
Thijs en zijn kinderen waren vanmorgen in DierenPark Amersfoort (de foto is afgelopen zomer gemaakt) Beeld © Thijs Ruyten

Het was vanmorgen flink schrikken voor de bezoekers van DierenPark Amersfoort. Daar ontsnapten twee chimpansees, vermoedelijk omdat hun verblijf niet goed was afgesloten. Quinty Ruitenbeek en Thijs Ruyten waren erbij. "Ik dacht dat het niet goed zou aflopen."

Quinty Ruitenbeek uit Almere was met haar zus, schoonzus en kind in het park. "We liepen net richting de chimpansees toen we ineens gekrijs en gegil hoorden. Ineens zagen we de dieren buiten staan. In eerste instantie achter een houten balk, maar daar konden ze makkelijk overheen stappen, vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontsnapte chimpansees doodgeschoten in DierenPark Amersfoort: 'Zwarte dag'

Er kwamen op dat moment nog veel mensen het park binnen. "Ik ben bij de ingang mensen gaan waarschuwen en tegenhouden. Mijn schoonzus heeft hetzelfde gedaan rondom het verblijf van de chimpansees. We waren bang dat mensen anders in gevaar zouden komen."

Quinty Quinty

Toen ze over haar schouder keek zag Quinty de chimpansees door het park klimmen. "Ik dacht: dit gaat niet goed aflopen. We moesten echt doorlopen. Er waren ook zoveel kinderen. Het had makkelijk mis kunnen gaan."

Uiteindelijk werden ze in veiligheid gebracht in het olifantenverblijf. "De deuren gingen dicht. Na een uur werden we weer vrijgelaten. Toen zijn we snel het park uitgegaan."

Doodgeschoten

De loslopende chimpansees vertoonden 'imponerend gedrag', wat gevaarlijke situaties kon opleveren. Daarom is besloten om de dieren dood te schieten. De apen verdoven was volgens het park geen optie. "Dat duurt een kwartier. De situatie was daarvoor te bedreigend. Chimpansees kunnen mensen doden."

Geschreeuw

Thijs Ruyten was samen met zijn 6-jarige dochter en 3-jarige zoon in het park. "Toen we bij het uilenverblijf stonden hoorden we ineens geschreeuw van apen. In eerste instantie vonden we het niet gek. We dachten dat ze aan het spelen waren."

Tot er op een gegeven moment verontrustende geluiden klonken. "We hoorden mensen roepen: 'Ze komen eruit! Ze komen eruit!'. Om het hoekje zagen we ineens een chimpansee lopen. En daarna nog een."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezoekers dierentuin oog in oog met ontsnapte chimpansees

Hij is flink geschrokken. "De chimpansees stonden op tien meter afstand van mijn zoontje. Mensen renden weg. De chimpansees leken zelf een beetje beduusd. Eentje trapte een prullenbak om."

Thijs is zo snel mogelijk met zijn kinderen weggegaan. "Ik weet dat chimpansees gevaarlijk kunnen zijn. Ik heb ook niets gefilmd. Wegkomen was het enige waar ik mee bezig was was."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore