Verblijf niet goed afgesloten

Ontsnapte chimpansees doodgeschoten in DierenPark Amersfoort: 'Zwarte dag'

03 november 2020 15:00 Aangepast: 03 november 2020 18:35
Het park is de rest van de dag gesloten Beeld © ANP

DierenPark Amersfoort heeft dinsdagochtend twee mannelijke chimpansees doodgeschoten. De dieren waren ontsnapt, vermoedelijk doordat het verblijf niet goed was afgesloten. Het dierenpark spreekt van een zwarte dag.

Kort na de ontsnapping werden de twee apen door dierenverzorgers gezien. De loslopende chimpansees vertoonden 'imponerend gedrag', wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen. Daarom is besloten om de dieren dood te schieten.

De dieren verdoven was volgens het park geen optie. "Dat duurt een kwartier. De situatie was daarvoor te bedreigend. Chimpansees kunnen mensen doden."

Mike en Karibuna

Het gaat om de chimpansees Mike en Karibuna, die al 'zeer lange tijd' onderdeel uitmaken van de chimpanseefamilie. "We betreuren deze gebeurtenis enorm", laat het dierenpark weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beer doodt dierenverzorger voor de ogen van bezoekers dierenpark Shanghai

Waarschijnlijk zijn de dieren ontsnapt doordat iemand de verblijven niet goed heeft afgesloten. De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak. "Op dit moment hebben we wel geconstateerd dat er geen technische mankementen zijn aan het verblijf."

Bezoekers

Bezoekers zijn opgevangen in binnenverblijven van de dierentuin. Later zijn zij onder begeleiding naar de uitgang van de dierentuin gebracht.

Op sociale media laten bezoekers van de dierentuin weten dat ze schoten hebben gehoord. Sommigen zagen de apen ook rondlopen. Vanuit het apenverblijf zou luid gekrijs te horen zijn geweest.

Slachtofferhulp

Het park heeft slachtofferhulp ingeschakeld voor bezoekers en parkmedewerkers. Bezoekers die op het moment van het incident in het park waren wordt gevraagd zich te melden.

Bokito

Het is niet de eerste keer dat een aap in een Nederlandse dierentuin uit zijn verblijf ontsnapt. In 2007 wist gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam te ontsnappen. Hij sleurde een vrouw mee die hem vrijwel dagelijks bezocht. De vrouw liep zware verwondingen op. Bokito kon gevangen worden nadat hij met een pijltjesgeweer was verdoofd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore