Ga naar de inhoud
Laatste boodschap

Je kunt nu een hologram van jezelf laten maken voor je uitvaart

Je kunt via het bedrijf HEREweHOLO een hologram maken voor je eigen uitvaart Beeld © EditieNL

Een laatste boodschap of anekdote vertellen aan familie en vrienden op je eigen uitvaart. Sinds kort kun je het in Nederland doen in de vorm van een levensgrote hologram. Maar hebben we daar ook behoefte aan?

"De hologrammen zijn vooral bedoeld voor mensen die weten dat ze niet meer lang te leven hebben", vertelt Desmond Frencken van het bedrijf HEREweHOLO aan EditieNL. "Zij kunnen op deze manier een laatste boodschap verkondigen, iemand bedanken of iets vertellen wat ze niet eerder hebben gedaan."

Levensgroot

De hologram is te zien in een witte kast van ongeveer twee meter hoog. De overledene komt er in ware grootte in te staan. "Het lijkt net of degene echt voor je staat. Je kan alleen niet om hem of haar heenlopen."

Kim
Lees ook:
Kim Kardashian krijgt hologram van overleden vader cadeau

Het bedrijf bood al langer de mogelijkheid om een hologram te maken, maar vanwege technische redenen was het nog niet mogelijk op uitvaarten. "Voorheen was er een donkere ruimte nodig om een hologram te laten zien. Uitvaartcentra zijn heel erg verlicht en bevatten veel ramen." Inmiddels is de techniek geoptimaliseerd en kan een hologram ook in een lichte ruimte getoond worden.

Uitvaart van de toekomst

Marieke van der Weiden heeft voor haar masterscriptie onderzoek gedaan naar de 'uitvaart van de toekomst'. "De gemiddelde uitvaart in Nederland is een platte entertainmentervaring van 45 minuten in een aula. Met koffie en cake, soms een wijntje en wat tapas. En een paar liedjes."

Dat kan veel beter, vindt ze. "Nabestaanden voelen zich toeschouwer terwijl ze afscheid nemen van een dierbare. Er is geen beleving. Dat is niet prettig voor de rouwverwerking. En dat terwijl iedereen met uitvaarten te maken krijgt."

Willeke
Lees ook:
Willeke Alberti wil geen hologramtour na dood: 'Lijkenpikkerij'

Ze heeft het bedrijf Funeral Rockstars opgericht, een entertainmentbureau dat uitvaartfeesten en -concepten produceert. Denk aan uitvaarten met een bepaald thema en een bijpassend decor, indien gewenst zelfs met optredens en een feest voor de nabestaanden. Ook geeft Van der Weiden trainingen aan uitvaartondernemers.

Acceptatie

Ze denkt dat het nog wel even kan duren voordat hologrammen op uitvaarten echt geaccepteerd worden. "Het heeft natuurlijk veel impact om je dierbare levensgroot voor je te zien terwijl je net afscheid heb genomen. Dat kan heel verwarrend zijn."

Maar het is een kwestie van tijd voordat we aan dat idee gewend zijn, verwacht ze. "Zoals bij alle nieuwe technologieën heeft dat even tijd nodig. Maar ik denk dat het over een tijd standaard is op een uitvaart. Door de coronamaategelen wordt digitalisering steeds belangrijker en normaler tijdens uitvaarten."

Bekijk hier de video:

02:08