Bereidingstechniek

Zuurkool of bubbels, we fermenteren steeds vaker zelf: 'Het is gewoon lekker'

31 oktober 2020 14:07 Aangepast: 31 oktober 2020 14:19
Sanne verkoopt pakketten waarmee je zelf kunt fermenteren Beeld © EditieNL

Eten veranderen door middel van gisten, schimmels en bacteriën. Het klinkt misschien niet zo lekker, maar veel voedingsmiddelen worden op deze manier gemaakt. We noemen dat fermentatie, en dat kun je ook zelf doen.

Fermentatie is een oude bereidingstechniek, waarbij je voedingsmiddelen gecontroleerd laat rotten. Gisten, schimmels en bacteriën zetten de suikers in een product om in zuur. Zo ontstaat bijvoorbeeld zuurkool, bier of yoghurt.

Geconserveerd

Hoewel veel mensen het niet weten, is zo'n dertig tot veertig procent van ons eten gefermenteerd. "Bier, brood, wijn, kaas, bijna alle zuivel, zure kool, droge worst, sojasaus..." somt Christian Weij op. Hij is kok en schreef twee boeken over fermenteren. "Onze voorouders deden het omdat het geconserveerde producten zijn, maar nu doen we het vooral omdat het lekker is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Culinaire vakantie in Nederland: is het de moeite waard?

Fermenteren kun je ook gewoon zelf doen en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zo verkoopt Sanne Zwart met haar bedrijf RotPot starterspakketten waarmee je thuis aan de slag kunt met fermentatie. "Een jaar of acht geleden kwam ik erachter dat alles wat ik lekker vond werd gemaakt door te fermenteren", vertelt Sanne. "Niemand wist toen wat fermenteren was."

"Ik ben het bedrijf begonnen met het idee: dit is echt gaaf, iedereen moet het weten." De pakketjes die ze verkoopt, bijvoorbeeld voor appelbubbels of kimchi, maken het een stuk makkelijker om het thuis te proberen. "Alles wat je nodig hebt zit in de doos, je hoeft alleen de verse groente toe te voegen en de stappen te volgen."

Corona

Volgens Weij gaan steeds meer mensen hier thuis mee aan de slag. "Het is geen hype meer, maar wordt echt een onderdeel van het leven van veel mensen. De boeken worden veel verkocht. Steeds meer consumenten zijn ermee bezig, zeker sinds corona zijn veel mensen ermee aan de slag gegaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore