Zwarte markt

Dieven roven auto's leeg: 'Complete dashboards gestolen'

31 oktober 2020 10:19 Aangepast: 31 oktober 2020 14:27
Arno heeft een gestripte BMW bij zijn schadebedrijf staan Beeld © EditieNL

Complete navigatiesystemen, sturen of airbags. Bendes slaan hun slag en roven complete auto's leeg. Ze hebben het vooral gemunt op het dashboard van de wat duurdere auto's. Waarom zijn deze onderdelen zo gewild?

In Brabant, en vooral rondom Eindhoven, is een heuse inbraakgolf gaande. Dat zegt commercieel directeur Arno Derkx van Bekkers Autoschade in Eindhoven. "We hebben iedere dag wel wat auto's die hier binnen worden gebracht vanwege een inbraak. Ze missen van alles, sommige zijn helemaal gestript", vertelt Derkx aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorkom verblinding: 'Stel koplampen regelmatig opnieuw af'

De auto's zijn van binnen soms zo toegetakeld dat er niet eens meer mee te rijden is. Een bergingsbedrijf brengt de auto dan naar het schadebedrijf toe.

Complete navigatiesystemen

"Een aantal dingen is erg in trek bij dit soort bendes", zegt Derkx. "Het complete navigatiesysteem bijvoorbeeld, met de bijbehorende componenten. Ook het multifunctionele stuur is erg in trek. Daar kan je ook de radio mee bedienen."

Een gestript dashboard Een gestript dashboard

Maar dat is niet alles wat wordt meegenomen. "Complete katalysatoren worden gestolen, of koplampen van de wat duurdere auto's."

Zwarte markt

Dit soort onderdelen worden vaak op bestelling gestolen, meent autojournalist Wouter Karssen. "Het gebeurt heel veel. De zwarte markt hiervoor is gigantisch", zegt hij. "Het wordt in Nederland geroofd en in China weer op een auto gemonteerd. Het gebeurt overal in Nederland en is echt wel een groot probleem."

Zo'n dashboard kost hier in Nederland zeker duizenden euro's. "Op de zwarte markt wordt het voor een prikkie verkocht", zegt Karssen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore