Laaghangende bewolking

Lucht boven Westland felroze: hoe kwam dat?

30 oktober 2020 14:58 Aangepast: 30 oktober 2020 16:36
Roze lucht boven 's-Gravenzande Beeld © Marjolein Visser

Wie in de buurt van het Westland en Hoek van Holland gisteravond uit het raam keek, zal gek opgekeken hebben. De hemel kleurde daar namelijk felroze. Waar kwam dat door?

De gekleurde lucht werd veroorzaakt door lampen van de kassen in die regio. Bepaalde kleuren ledlampen zouden ervoor zorgen dat planten beter groeien.

"Er worden vaak nog van die oranje lampen gebruikt in kassen, maar daarmee laat je veel warmte gaan. Ledverlichting kan je precies afstellen op wat planten nodig hebben", vertelt Jan van Berkel van Koppert Cress in Monster.

Tekst loopt door na Tweet

Het bedrijf gebruikt dit soort lampen zelf ook. "Een plant heeft rood licht nodig om te groeien, en blauw licht om hem compact te houden. Samen wordt dat roze. Per plant en per soort kun je afstemmen welke lichtverhoudingen het beste werken."

Roze licht in de kassen Roze licht in de kassen

Laaghangende bewolking

Door de weersomstandigheden was het licht van de lampen beter te zien in de lucht dan normaal. "Het licht uit de kassen wordt gereflecteerd in de wolken. Je zag het gisteren zo goed door de laaghangende bewolken. Dan krijg je dit soort dingen in de lucht", legt weerman Marc de Jong uit.

Mogelijk kan je het vanavond weer zien. "Er is dan ook weer laaghangende bewolking."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore