Ook geen afhaal

Pretparken mogen geen eten en drinken meer verkopen maar doen het toch

30 oktober 2020 13:49
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Pretparken en dierentuinen in Nederland mogen geen eten en drinken meer verkopen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Veiligheidsberaad aan EditieNL. Het besluit betekent dat alle afhaallocaties in de parken dicht moeten. Maar ondertussen kun je op sommige van die plekken gewoon nog een frietje halen.

Eerder deze maand sloten de bedieningsrestaurants in pretparken en dierentuinen al, tegelijkertijd met de rest van de landelijke horeca. Nu mag ook afhalen niet meer. Volgens een woordvoerder van het Veiligheidsberaad - een overleg tussen de voorzitters van alle veiligheidsregio's - is dit een verduidelijking van de bestaande maatregelen.

Per direct

Het nieuwe besluit geldt volgens de woordvoerder per direct. "Er is geen landelijke ingangsdatum afgesproken. Er is afgesproken dat de veiligheidsregio's zelf de parken in hun regio gaan informeren." Meerdere pretparken en dierentuinen, zoals Slagharen, DierenPark Amersfoort, Burgers' Zoo en Blijdorp, hebben deze week daardoor al aangekondigd te stoppen alle horeca-activiteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedeeltelijke lockdown duurt tot in december – en misschien nog wel langer

Het besluit is volgens de woordvoerder van het Veiligheidsberaad landelijk. Maar toch zijn er ook pretparken waar je vandaag gewoon nog een patatje of een koffie to go kan halen. In de app van Attractiepark Toverland is Sevenum is te zien dat er nog horecalocaties open zijn. "Onze afhaal is nog open", bevestigt een woordvoerder, die verder geen informatie over het onderwerp kan geven.

In beraad

Hetzelfde geldt voor safaripark Beekse Bergen. Ook de Efteling laat weten dat alle take-away in het pretpark nog open is. "Er is ons nog niets opgelegd. Vanuit onze gemeente is daar nog geen ander signaal over geweest", zegt een woordvoerder van het attractiepark.

Dat klopt volgens een woordvoerder van de gemeente Loon op Zand: "Het is niet aan het Veiligheidsberaad om te bepalen wat er in de noodverordening van een veiligheidsregio staat. Daar moet de voorzitter met zijn veiligheidsregio een ei over leggen." Volgens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, waar dagattracties Efteling en Beekse Bergen onder vallen, wordt daar op dit moment nog over overlegd. "Het is in beraad", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore