Nieuw tv-programma

Ode aan de 90's: 'Laatste decennium voordat alles anders werd'

29 oktober 2020 15:16 Aangepast: 29 oktober 2020 18:41
Fabienne de Vries presenteerde TMF Beeld © EditieNL

Een pluche fotolijstje op je bureau, een opblaasstoel in de hoek van je kamer waar je dan met je tuinbroek en houthakkersblouse op ging zitten. Menig dertiger en veertiger koestert warme herinneringen aan de jaren negentig. Vanaf vandaag is 'Een programma over de jaren negentig' te zien op NPO 3. Waarom zijn de 90's zo legendarisch?

De mode van toen is nu weer helemaal in en de hits die op TMF voorbijkwamen worden nog steeds gedraaid. Wie als geen ander weet hoe bijzonder het decennium was, is TMF-vj Fabienne de Vries. Zij was vijfentwintig jaar geleden samen met Isabelle Brinkman en Sylvana Simons het gezicht van de muziekzender. Tegenwoordig maakt ze er een podcast over.

"De jaren negentig was een periode waarin een eeuw tot een apotheose kwam", zegt ze tegen EditieNL. "Alles mocht, qua kleding, muziek en feesten. Het gevoel heerste: als het straks 2000 is dan kan het niet meer." En dat leverde volgens haar het gevoel op dat je het er nú van moest nemen.

Sterren

In de podcast TMF Talk beschrijft ze samen met Isabelle Brinkman – die toen ook presenteerde – haar avonturen bij de muziekzender. Haar ontmoetingen met sterren als Britney Spears, Jennifer Lopez en Ricky Martin.

Uit het fotoalbum van Fabiënne Uit het fotoalbum van Fabiënne

Volgens Annemarie Laven van het Historisch nieuwsblad zijn de jaren '90 een bijzonder tijdperk. "De Berlijnse muur was gevallen, de Joegoslaviëperiode zat erop. De Koude Oorlog was ten einde en Rusland was uit elkaar gevallen. Iedereen ging een nieuw tijdperk tegemoet", legt ze uit. 

Internet

"Het was toch wel een periode waarin een nieuw tijdperk openbreekt. Het ging goed met de mensen, economisch ging het voor de wind." Ook waren de jaren negentig het beginpunt van een revolutie. "Internet kwam op en daardoor kregen we ineens allemaal nieuwe communicatiemiddelen."

Vanaf vanavond is op NPO 3 de serie 'Een programma over de jaren negentig' te zien, gepresenteerd door Henny Huisman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore