Elektrische fietsen

Blauw fietspad in Doorn: 'Maakt fietsen op e-bike veiliger'

29 oktober 2020 12:35 Aangepast: 29 oktober 2020 18:48
Het blauwe fietspad tussen Doorn en Leersum dient als proef Beeld © EditieNL

Het is niet te missen: in Doorn ligt tegenwoordig een fietspad met een knalblauwe inhaalbaan. Het pad moet ervoor zorgen dat 'langzame' fietsers zoveel mogelijk rechts blijven, waardoor fietsers op e-bikes de ruimte krijgen om in te halen.

De Bliksemsnelle Baan tussen Doorn en Leersum is het resultaat van de prijsvraag 'Het Fietspad van de Toekomst', waarmee de provincie Utrecht mensen opriep mee te denken over een veiliger fietspad.

"We zien steeds meer snelle fietsers, bijvoorbeeld op e-bikes, racefietsen en speed pedelecs", zegt Marlies Verhoef, woordvoerder van de provincie Utrecht, tegen EditieNL. "Dat wil nog weleens lastig zijn op een normaal fietspad. We hopen dat dit fietspad de situatie veiliger maakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

E-bike al goed voor kwart afgelegde afstand op fiets in Nederland

Ongelukken

Er gebeuren in Nederland relatief veel fietsongelukken met e-bikes. In 2019 zijn er 65 mensen op e-bikes omgekomen tijdens een verkeersongeval. Dat is een derde van alle fietsdoden dat jaar. In 2018 overleden 57 e-bikers door een verkeersongeval. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Sceptisch

Douwtje de Vries van de Fietsersbond vindt het een goed initiatief, maar is nog sceptisch. "Het is fijn dat dit soort initiatieven er is en dat er wordt geprobeerd om een oplossing te zoeken voor het probleem. Tegelijkertijd ben ik ook een beetje huiverig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze lichte elektrische vouwfiets gaat bijna té snel

Ze legt uit: "Je bent altijd afhankelijk van menselijk gedrag. Je kan iets fysieks op de weg maken, maar je bent ook afhankelijk van hoe de mensen zich gaan gedragen. We horen nu al vaak dat mensen vinden dat fietspaden smal zijn voor de hoeveelheid fietsers. Is er dan wel ruimte voor?"

Enkelzijdige ongevallen

Ook vraagt ze zich af of hiermee de kern van de ongelukken wordt aangepakt. "Veel ongelukken zijn enkelzijdige ongevallen. Bijvoorbeeld mensen die ter val komen door een obstakel of bij het op- of afstappen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore