Ga naar de inhoud
Horeca dicht

Horeca zit niet stil: disco-afhaal en levend ganzenbord terwijl je wacht

Bij dit restaurant wordt het eten in stijl gebracht Beeld © EditieNL

De coronamaatregelen blijven tot in december van kracht. En dat betekent dat de deuren van de horeca voorlopig op slot blijven. Maar niet alle ondernemers gaan bij de pakken neerzitten. "We hebben een drive-through met dj's."

Zo maken Kim Verhoeff en Hugo Zonneveld van eten bestellen een waar feest. De Delftse horecaondernemers zijn eigenaar van café HANNO. Wie daar een bestelling plaatst, ontvangt er een heel verrassingspakket bij. "Iedere week koken wij een driegangendiner uit een ander land dat wij bezorgen in klederdracht", vertelt Kim Verhoeff aan EditieNL.

"Voordat we de bestelling brengen, krijg je instructies. Denk bijvoorbeeld aan een Spotify-lijst met bijpassende muziek die je kan draaien voor de volledige ervaring. En ook zorgen we voor vermaak. Vorige week was het thema Zuid-Korea. We hebben toen bijvoorbeeld een bingo-spel gemaakt met Zuid-Koreaanse weetjes."

Tweehonderd maaltijden

De plannen van de Delftse ondernemers zijn tijdens een kampvuur tot stand gekomen. "We misten het om mensen blij te maken en mensen misten beleving", legt Verhoeff uit. "Het heeft geen zin om alleen maar te zitten balen. Dus we zijn er gewoon voor gegaan." En met succes. Afgelopen zaterdag knutselden ze ruim tweehonderd maaltijden in elkaar. "Er zijn zelfs mensen die iedere week opnieuw met ons op wereldreis gaan."

Sterrenrestaurant
Lees ook:
Sterrenrestaurant Joelia blijft open dankzij creatieve oplossing

Ook Patrick van den Brink van horecaorganisatie Brothers Horeca Groep zit niet stil. Bij Brothers Burger Experience kun je je hamburgerbestelling per auto ophalen in een club. Een drive-thru  voor hamburgers en verse friet dus. "We hebben een dj, danseres, lichten en een portier", somt Van den Brink op. "Mensen zitten te swingen in hun auto. En als het dakraam open kan, dan staan ze zelfs te dansen."

De Brothers Horeca Groep beheert meerdere horecazaken in het land, waaronder burgerrestaurant Meneer Smakers en Club Brothers. "We hebben die twee samengevoegd, omdat we proefden dat mensen uitgaan missen", legt Van den Brink uit. "Afgelopen zondag waren er 250 auto’s. Het is ontzettend leuk om te zien hoe gasten dit waarderen."

'Feitelijk
Lees ook:
'Feitelijk een lockdown': horeca diep teleurgesteld over nieuwe maatregelen

Drive-in Sint

De drive-thru is niet genoeg om de kosten mee te dekken. "Het is echt een druppel op een gloeiende plaat. Maar voor nu vind ik het vooral belangrijk dat we laten zien wat wél kan." Brothers Horeca Groep had sowieso al het vermoeden dat de zaken langer dicht zouden blijven. Er wordt verder geborduurd op nieuwe plannen. "Straks kunnen werknemers hier hun kerstpakket ophalen of Sinterklaas bezoeken via de drive-in."

Ook de Limburgse ondernemer Igor Stel is druk in de weer sinds het coronavirus de kop opstak. Hij is eigenaar van Landgoed Kasteel Limbricht. Een plek voor evenementen en bruiloften. Al in de eerste lockdown bezorgden hij en zijn collega’s duizenden bloemen bij zorgmedewerkers. Inmiddels zijn coronaproof concerten, aardbeien- en paddenstoelentochten de revue gepasseerd.

Ganzenbord

Nu staan er twaalf houten blokhutjes op het terrein. "Eerst werden ze gebruikt om te gourmetten, maar dat mag niet meer. Daarom hebben we ze omgetoverd tot afhaalplekken. Denk aan Luikse balletjes of Mexicaanse burrito’s. We koken gerechten uit verschillende landen", zegt Stel.

En daar blijft het niet bij. Mensen kunnen het kasteel nu al dobbelend verkennen tijdens een potje levensecht ganzenbord. "De positieve reacties van de gasten zijn echt heel erg leuk", vertelt Stel.

Bekijk hier de video:

02:10